Dowód.
Blue: Dany jest prostopadłościan o krawędziach a, b, c i przekątnej d. Wykaż, że a + b + c ≤
√3d.
26 gru 19:46
zombi: d = √a2+b2+c2, skorzystaj z nierówności między średnią kwadratową i arytmetyczną i koniec
zadania.
26 gru 19:55
Blue: i na końcu powinno wyjść tak: (a−b)
2+(a−c)
2+(b−c)
2≥0

?
26 gru 20:01
zombi: Tak, ale jeśli się powołujesz na nierówność między średnimi to raczej nie musisz udowadniać
tego faktu
26 gru 20:02
Blue: Czyli zombi jak Ty to chciałeś zapisać? Możesz pokazać?
26 gru 20:03
zombi: Mamy prostopadłościan o bokach a,b,c, łatwo stąd liczymy, że
d
2 = a
2 + b
2 + c
2. (*)
Więc teraz korzystając z nierówności między średnią kwadratową i arytmetyczną liczb a,b,c mamy
| | a2+b2+c2 | | a+b+c | |
√ |
| ≥ |
| ⇔ √3√a2+b2+c2 ≥ a+b+c, czyli |
| | 3 | | 3 | |
korzystając z tej nierówności i z (*), otrzymujemy
√3√a2+b2+c2 =
√3√d2 =
√3d ≥ a+b+c koniec.
26 gru 20:08
Blue: A mogę też tak zrobić, że po prostu podstawić d=
√a2+b2+c2 w tej nierówności, potem
podnieść do kwadratu i zapisać tak, jak wyżej zapisałam

?
26 gru 20:14
zombi: Jak już mówiłem powołując się na nierówność między średnimi nie musisz jej udowadniać. To co ty
chcesz zrobić, to udowodnić nierówność, że zachodzi a następnie wstawić d w miejsce
√a2+b2+c2, oczywiście możesz, tylko dokładasz sobie roboty. Ponadto przy zapisie który
chcesz zastosować, musisz pamiętać, żeby pisać znak ⇔, bo w przeciwnym razie udowodnisz
twierdzenie odwrotne, które wcale nie musi być prawdziwe.
26 gru 20:18
Blue: a jak nie zapiszę tego znaku to jest wielki błąd ?
26 gru 20:48
zombi: To nie wiadomo czy przekształcenie jest równoważne i wychodząc od naszej nierówności
między średnimi, dochodząc do tej (a−b)2 + ... udowodnisz twierdzenie odwrotne, czyli zupelnie
coś innego
26 gru 20:52
zombi: Ogólnie nasze zadanie wygląda tak:
(d jest przekątną prostopadłościanu o bokach a,b,c) ⇒ (
√3d ≥ a+b+c)
Pokazując prawdziwość tego zdania musimy się posłużyć lematem (tw. pomocniczym) tutaj naszym
lematem jest nierówność między średnimi
| | a2+b2+c2 | | a+b+c | |
√ |
| ≥ |
| . (*) |
| | 3 | | 3 | |
Aby pokazać, prawdziwość lematu, musimy udowodnić że ta nierówność jest prawdziwa. I teraz
przekształcając (*) do postaci (a−b)
2 + ... ≥ 0 musimy pisać między przejściami ⇔, bo
wychodząc z (*) ⇒ (a−b)
2 + ... pokazujemy twierdzenie odwrotne, a mamy w drugą stronę tj. z
założenia
(a−b)
2 + ... i a,b,c>0 ⇒ (*).
26 gru 21:01
Blue: ok, dzięki
26 gru 21:03