wielomiany
tyu:
Dla jakich wartości parametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x
3+ax
2−bx+4 przez
wielomian P(x)=x
2−x jest równa R(x)=6x+22
Liczyłem to w ten sposób
W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
P(x)=x(x−1) x=0 v x=1
x
3+ax
2−bx+4=Q(x)*x(x−1)+6x+22
podstawiam za x=0 i x=1
czyli
W(0)=R(0) ⇒ 4≠22
W(1)=R(1) ⇒ a−b=23

Prawidłowa odpowiedź to a=2 b=3
26 gru 17:49
zombi: To zadanko to jakiś blef, błąd w treści.
26 gru 18:09
Eta:
Sprawdź treść !
26 gru 18:15
tyu: ok. dzięki
26 gru 18:16
tyu: tak, źle przepisałem, bo P(x)=x2−x−6. Przepraszam za zamieszanie. Zaraz przeliczę sam.
26 gru 18:18
Eta:
No teraz jest ok: a=2, b=3
26 gru 18:23
tyu: też mi wyszedł dobry wynik. Dziękuję za zaintersowanie
26 gru 18:33