równanie wymierne z parametrem
szwelx: Dla jakich wartości parametru m równanie
(x
2−2mx+1)/(x−2)=0
ma dwa rozwiązania?
Przekształciłem to do równania wielomianowego i po prostu wyznaczyłem m, zakładając, że
delta=0, bo wtedy są dwa rozwiązania (jedno z delty i drugie z x−2), ale dziedzina równania to
R\(2).
Odpowiedź to m∊(−∞;−1)⋁(1;5/4)⋁(5/4;∞).
Wesołych świąt wszystkim
26 gru 17:04
Janek191:
?

Tam jest dzielenie czy mnożenie ?
26 gru 17:07
szwelx: To jest ułamek, tylko zapisany w postaci ilorazu nawiasów, bo wolfram alpha inaczej chyba nie
odczytuje takich ułamków.
26 gru 17:11
zombi: Po pierwsze, dziedzina x≠2.
Po drugie musisz zauważ, że pierwiastkiem wyrażenia x2 − 2mx + 1, nie może być x=2 (dlaczego?)
Po trzecie wyrażenie x2−2mx+1 ma mieć dwa pierwiastki, jaki warunek jest zatem potrzebny?
26 gru 17:29
Janek191:
x ≠ 2
x2 − 2m x + 1 = 0
Δ = 4 m2 − 4*1*1 = 4 m2 − 4 = 4*( m2 − 1) = 4*( m − 1)*( m + 1) > 0 ⇔
⇔ m ∊ ( − ∞ ; − 1) ∪ ( 1 ; + ∞)
26 gru 17:31
utem:
1) x
2−2m+1=0 ma dwa rozwiązania .
Δ>0
Δ=4m
2−4
4m
2−4>0⇔
4*(m
2−1)>0⇔
m<−1 lub m>1
2) sprawdzenie, dla jakiego m liczba 2 jest pierwiastkiem trójmianu (x
2−2m+1)
2
2−2m*2+1=0⇔
5=4m
odp.
| | 5 | | 5 | |
m∊(−∞, −1) ∪(1, |
| )∪( |
| ,∞) |
| | 4 | | 4 | |
26 gru 17:38
szwelx: Dzięki za pomoc
26 gru 18:22
utem:
26 gru 18:59