matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj granice z obu stron
majlo93:
Zbadaj granicę lim x−>2 x
2
− 4 / Ix−2I
26 gru 17:00
utem:
|x−2|≠0⇔ x≠2 1) x>2
(x−2)*(x+2)
f(x)=
x−2
f(x)=x+2 lim
x→2
+
(x+2)=4 2) x<2
(x−2)*(x+2)
f(x)=
=−(x+2)
−(x−2)
lim
x→2
−
[−(x+2)]=−4
26 gru 17:09