Wzory skroconego mnożenia - zadanie
n: Liczby a i b spełniają równości a3 − 3ab2 = 29 i b3 − 3ab2 = 34 Oblicz a2 + b2
26 gru 15:44
Eta:
Sprawdź, czy na pewno wszystko dobrze przepisane
26 gru 18:27
AS: Podstawiam: b = a*t
a
3 − 3*a
3*t
2 = 29
a
3*t
3 − 3*a
3*t
2 = 34
−−−−−−
a
3*(1 − 3*t
2) = 29
a
3*(t
3 − 3*t
2) = 34 stronami dzielę
−−−−
| 1 − 3*t2 | | 29 | |
| = |
| po uporządkowaniu |
| t3 − 3*t2 | | 34 | |
29*t
3 + 15*t
2 − 34 = 0
Pierwiastek rzeczywisty t = 0,90772
dalej kombinuj sama,bo mi się nie chce
26 gru 18:54