WYZNACZNIK MACIERZ
skoczi: Hej , mam pytanie do zadania z macierzy..Mam napisac wyznacznik maciera −B
czyli mam najpierw obliczyc macierz samego B a potem dodatc minus przed wynik?
B= | −1 −5 |
−2 2
Wyznacznk B to 8, a wiec −B to bedzie −8?
26 gru 13:14
Gray: Nie, wyznacznik −B to też −12 (bo detB=−12) Jest taki wzór: det(aA)=andetA, gdzie n to wymiar
macierzy A.
26 gru 13:18
skoczi: Wiec det−Ft = detFt?
26 gru 13:34
Gray: Co to F?
26 gru 14:05
skoczi: Kolejny macierz...
F= | −1 −3 1 |
3 −2 0
2 5 01
det−Ft = 11
26 gru 14:24
asdf: zrob to na zmiennych, a nie na liczbach...
A = | a11 a12 |
| a21 a22 |
detA = a11*a22 − a12*a21
−A = | −a11 −a12 |
| −a21 −a22 |
det(−A) = −a11*(−a22) −( −a12*(−a21) ) = a11*a22 − a12*a21 = detA
26 gru 16:46
Janek191:
Ta macierz ! , a nie ten macierz
26 gru 16:58
Gray: W Twoim przypadku: det(−Ft}=−detFt=−detF
26 gru 17:11