Macierz
Młody: Siema mam mały problem z mnożeniem macoerzy a mianowicie mając macierz:
1 −1 0 a 0
−1 3 −1 * b = −8
0 −1 1 c −3
wyniki według wykladowcy są następujące
a=4
b=−3,5
c=−6,5
robiąc mnożeniem macierzy nie potrafię dojść do takich wyników
a−b=0
−a+3b−c=−8
−b+c=−3 wychodzi mi ze b=11 ....
moze mi ktos wytlumaczyc co robię źle tak świątecznie z matemtyką
26 gru 13:04
Gray: Wyniki wykładowcy bywają błędne − to też ludzie

Tutaj są błędne. Widać, że musi być a=b.
26 gru 13:17
Młody: tak tylko że jak się odezwałem to mnie ustawił do pionu że są dobre
26 gru 13:18
Młody: Doktor jakos wyzerował pierwszy wiersz i pierwsza kolumne i wyszla mu taka macierz
|3 −1 | |b| |−4|
| −1 1| |c| |−3|
w taki sposob o rozwiązywał i jakos mu wyszly takie wyniki
26 gru 13:21
Gray: W matematyce nie ma autorytetów i w tym tkwi jej piękno

Tzn. jeżeli, nie gniewaj się, byle
student pokaże na przykładzie, że coś co wielki wykładowca "uznaje" za fakt, to wykładowca
nagle staje się maluci... I nie ma dyskusji.
26 gru 13:21
Gray: *że coś co wielki wykładowca "uznaje" za fakt, jest bzdurą, to ....
26 gru 13:22
Młody: Rozumiem Cię tylko właśnie straciiłem 3h życia żeby dojsc do tego wyniku

wiesz te macierze
wychodzą z ukladania rónań elektrotechniki

chyba że elektrotechnika ma swoje sposoby
hehhe
26 gru 13:24
Młody: i swoje prawa
26 gru 13:25
Gray: Może układ masz zły? Może prawa strona ma być inna.
26 gru 13:25
Młody: własnie nie wiesz, ułożylem tak samo jak Pan Doktor
26 gru 13:27
Młody: może napiszę cały sposób rozwiązywania Doktora i rzucisz okiem?
26 gru 13:27
Młody: więc Dane: R1−R4=1 J1=4 E4=8 E5=11
|R2 −R2 0 | |A| | 0 |
|−R2 R2+R3+R4 −R4|* |B|=| −E4 |
|0 −R4 R4| |C| |E4−E5|
|R2+R3+R4 −R4| |B| |−E4 +A*R2|
| −R4 R4| |C| | E4−E5 |
i dopiero tutaj podstawil wartości
|3 −1| |B| |−4|
|−1 1| |C| |−3|
26 gru 13:36