Oblicz - skomplikowany mianownik
Motylek: Prooszę was bardzo o pomoc forumowicze

Zapisalam w ten sposób bo nie wiedziałam jak zapisać
ułamek zwykły. Pozdrawiam
Oblicz
√6 +
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√6 +
√2 −
√3 − 1
26 gru 12:22
john2: Może tak zrób w mianowniku:
√6 + √2 − √3 − 1 =
= √6 − √3 + √2 − 1 =
= √3(√2 − 1) + (√2 − 1) =
= (√2 − 1)(√3 + 1)
Teraz pomnóż licznik i mianownik przez (√2 + 1), a potem przez (√3 − 1)
26 gru 12:49
Gray: Alby wyłącz z licznika √2, potem rozszerz przez √2+1.
26 gru 12:53
Bogdan:
a po co ta przestawianka? można od razu:
√6 + √2 − √3 − 1 = √2(√3 + 1) − (√3 + 1) = (√3 + 1)(√2 − 1)
26 gru 12:54
john2: Już tak mam, że dokładam sobie niepotrzebnej roboty.
26 gru 12:59
Bogdan:
ale porad udzielaj już z głową, a nie z dodatkową robotą
26 gru 13:03
john2: Pomagam tak, jak potrafię, niech myśli pytający.
26 gru 13:05
Motylek: Każdy punkt widzenia przydatny

I każda pomoc. Dziekuje Panowie
27 gru 18:53