Pomocy :)
kriss: liczba naturalna ma dokładnie 4 dzielniki a ich suma jest równa s. Znajdz tę liczbe jeśli:
s=56
26 gru 12:06
kriss: Pomoże ktoś ?
26 gru 12:15
Bogdan:
Jeśli liczba n ma 4 dzielniki, to jest postaci: n = a1 * b1 albo n = c
3, gdzie a, b, c
to liczby pierwsze.
Badamy opcję n = c
3:
23 = 8, dzielniki 8: 1, 2, 4, 8, suma < 56
33 = 27, dzielniki: 1, 3, 9, 27, suma < 56
53 = 125, dzielniki: 1, 5, 25, 125, suma > 56
Zostaje opcja n = a
1 * b
1, wtedy są dzielniki: 1, a, b, ab
| | 55 − a | |
1 + a + b + ab = 56 ⇒ b(a + 1) = 55 − a ⇒ b = |
| |
| | a + 1 | |
Łatwo teraz ustalić taką liczbę pierwszą a, dla której b też jest liczbą pierwszą
oraz a*b = n i 1 + a + b + n = 56
26 gru 13:59
hej:
U
Bogdana wkradły się chochliki:
Badamy opcję n=c
3 :
2
3=8 ,
3
3=27
5
3=125
26 gru 15:34
Bogdan:
Tak, dziękuję

ma być oczywiście
2
3 = 8, dzielniki 8: 1, 2, 4, 8, suma < 56
3
3 = 27, dzielniki: 1, 3, 9, 27, suma < 56
5
3 = 125, dzielniki: 1, 5, 25, 125, suma > 56
26 gru 15:38
utem:
Iloczyn dwóch liczb pierwszych.
26 gru 15:50
zombi: Jak już Bogdan pokazał, przypadek 1+c+c2+c3=56 nie zajdzie pozostaje przypadek, gdy
1+ab+a+b=56 ⇔ (a+1)(b+1) = 56, czyli iloczyn dwóch liczb naturalnych daje 56, ponadto a,b są
pierwsze
Pierwszy przypadek, warto by sprawdzić co dzieje się, gdy jedna z nich jest parzysta tj. np.
a=2 otrzymujemy, że 3|56, sprzeczność. Gdyby obie były dwa, to wiadomo 9≠56. Wnioskujemy, że
obie a i b muszą być nieparzyste.
a,b − nieparzyste, wówczas liczby a+1,b+1 są parzyste, więc przedstawmy 56, jako iloczyn dwóch
liczb parzystych, dużo możliwości nie mamy, gdyż
56 = 2*28 lub 56=4*14
Gdyby 56 = 2*28, to któraś z naszych liczb pierwszych musiałaby się równać 1 (np. (a+1)=2)
sprzeczność. Czyli zachodzi jedynie przypadek, że p = 4*14, wówczas a = 3 i b = 13, czyli
nasza liczba to
a*b = 39.
26 gru 17:07