f(x) = a x2 + b x − 3
f( 3) = 0 więc a*9 + b*3 − 3 = 0
9 a + 3 b − 3 = 0 / : 3
3 a + b − 1 = 0 ⇒ b = 1 − 3a
czyli
f(x) = a x2 + ( 1 − 3 a) x − 3
oraz
q = − 4 i a > 0
Δ = ( 1 − 3 a)2 − 4 a*(−3) = 1 − 6 a + 9 a2 + 12 a = 9 a2 + 6 a + 1 = ( 3 a + 1)2
| − Δ | − 9 a2 − 6 a − 1 | |||
q = | = | = − 4 | ||
| 4 a | 4a |
| 10 − 8 | 1 | 10 + 8 | ||||
a = | = | lub a = | = 1 | |||
| 18 | 9 | 18 |
| 1 | 2 | |||
b = 1 − | = | lub b = 1 − 3 = − 2 | ||
| 3 | 3 |
| 1 | 2 | |||
f(x) = | x2 + | x − 3 lub f(x) = x2 − 2 x − 3 | ||
| 9 | 3 |
cd.
g(x) = − f( x + 1) − 2
dla f(x) = x2 − 2 x − 3
g(x) = − ( (x + 1)2 − 2*( x + 1) − 3) − 2 = − ( x2 + 2 x + 1 − 2 x − 2 − 3 ) − 2 =
= − ( x2 − 4) − 2 = − x2 + 2