zadanko
Blue: Uzasadnij, że jeśli suma trzech liczb naturalnych jest nieparzysta to suma ich kwadratów jest
nieparzysta.
Czyli muszę rozważyć przypadki:
1. liczba p,p i n
2 liczba n,n,n
tak

26 gru 09:46
Janek191:
Tak
26 gru 09:52
AS: Przypadek 1: p , p , n
Pierwsza liczba: 2*k
Druga liczba: 2*m
Trzecia liczba: 2*n + 1 , k,m,n ∊ N
Wtedy: (2*k)2 + (2*m)2 + (2*n + 1)2 =
4*(k2 + m2 + n2 + n) + 1
Ponieważ 4*(...) jest parzysta , po dodaniu 1 uzyskujemy
liczbę nieparzystą.
Podobnie dla przypadku: n , n , n
26 gru 10:00
Blue: ok, AS nie musisz rozpisywać, chciałam się tylko upewnić, czy dobrze myślę
26 gru 10:09
bigos: AS rozpisalbys prosze 2 przypadek bo jestem totalnym debilem XDD z gory dzieki
21 sty 19:01
ICSP: a,b,c − liczby całkowite
a+b+c = (2k + 1) dla pewnego całkowitego k
a2 + b2 + c2 = (a+b+c)2 − 2(ab + ac + bc) =
= 2(2k2 + 2k − ab + ac + bc) + 1 = 2l + 1 gdzie
l = 2k2 + 2k − ab + ac + bc ∊ C
21 sty 19:08