ciągi
tyu:

mam takie pytanie do zadania o treści
dla jakich wartości x nieskończony ciąg 1, x
2−x+1, (x
2−x+1)
2,... jest zbieżny
IqI<1 − warunek zbieżności
rozwiązanie wychodzi mi x∊(0,1) u (2,3)
natomiast w odpowiedziach jest x∊<0,1) u (2,3>
chyba, że x=0 i x=3 powinny być w przedziale
26 gru 09:28
Janek191:
x = 0 tak − otrzymujemy ciąg stały an = 1
ale
x = 3 mamy ciąg geometryczny o ilorazie q = 5 , czyli rozbieżny.
26 gru 09:57
tyu: nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Chodzi mi o to, dlaczego są nawiasy zamknięte. Czy trzeba
podstawiać x=0 i x=3 i patrzeć, czy ciąg jest geometryczny czy arytmetyczny ?
26 gru 10:06
Janek191:
A ja mam pytanie skąd się wzięło x ∊ ( 2; 3) ?
26 gru 10:07
Janek191:
Tam miało być q = 7 , a nie q = 5
26 gru 10:12
tyu: przepraszam

, źle napisałem ciąg
powinno być 1, x
2−
3x+1, (x
2−
3x+1)
2;.... − taki jest poprawny ciąg
26 gru 10:17