prawdopodobieńswo całkowite
jedrzej123: Z urny w której jest tyle samo kul czarnych, białych i zielonych, wyjęto bez oglądania jedną
kulę, następnie wylosowano 2 kule. Prawdopodobieństwo tego, ze są one białe wynosi 1/11. Ile
kul było w urni na początku? odpowiedź ma być 12
26 gru 09:15
jedrzej123: B
1 − wylosowano białą B
2 − wylosowano czarną B
3 − wylosowano zieloną
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P (B1)= |
| P(B2)= |
| P(B3)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
A wylosowano dwie białe kul białych − n kul czarnych − n kul zielonych − n
| | | | 1 | | | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| *2= |
| |
| | | | 3 | | | | 3 | | 11 | |
Jest to ok?
26 gru 09:48
romans: 60
26 gru 10:40
utem:
n− liczba kul każdego koloru
Błędne zapisy:
n=4
3*4=12 − liczba kul w urnie.
26 gru 17:00