liczby zespolone
Lugo: Rozwiąż równania w dziedzinie zespolonej
z2 − (5 + 2i)z +(7+11i)=0
z2 − (4−i)z + (5+i)=0
x4 − 2x3 + 11x2 − 18x + 18=0
rozwiąż równanie
x4 − 2x3 + 11x2 − 18x + 18=0
wiedząc że x1=1−i jest jednym z jego pierwiastków
25 gru 22:36
Janek191:
1)
z
2 − ( 5 + 2 i) z = ( 7 + 11 i) = 0
Δ = ( 5 + 2 i)
2 − 4*1*( 7 + 11 i) = 25 + 20 i + 4 i
2 − 28 − 44 i = − 7 − 24 i
√Δ = − 3 + 4 i lub
√Δ = 3 − 4 i
więc
| | 5 + 2 i −( − 3 + 4 i) | |
z = |
| = 4 − i |
| | 2 | |
lub
| | 5 + 2 i − 3 + 4 i | |
z = |
| = 1 + 3 i |
| | 2 | |
25 gru 23:43
Janek191:
2)
z
2 − ( 4 − i ) z + ( 5 + i ) = 0
Δ = ( 4 − i)
2 − 4*1*( 5 + i ) = 16 − 8 i − 1 − 20 − 4 i = − 5 − 12 i
√Δ = 2 − 3 i
więc
| | 4 − i − 2 + 3 i | |
z = |
| = 1 + i |
| | 2 | |
lub
| | 4 − i + 2 − 3 i | |
z = |
| = 3 − 2 i |
| | 2 | |
25 gru 23:53
irena_1:
(x−1+i)(x3+ax2+bx+c)=x4−2x3+11x2−18x+18
x4+(a−1+i)x3+(b−a+ai)x2+(c−b+bi)x+(ci−c)=x4−2x3+11x2−18x+18=0
ci−c=18
c(i−1)=18 /*(i+1)
−2c=18i+18
c=−9−9i
−9−9i−b+bi=−18
−b+bi=−9+9i
b(−1+i)=9(−1+i)
b=9
9−a+ai=11
−a+ai=2
a(−1+i)=2 /*(1+i)
−2a=2+2i
a=−1−i
(x−1+i)(x3(−1−i)x2+9x+(−9−9i))=0
x1=1−i
x3+(−1−i)x2+9x+(−9−9i)=0
x2(x−1−i)+9(x−1−i)=0
(x2+9)(x−1−i)=0
x2=−9 lub x=1+i
x2=3i lub x3=−3i lub x4=1+i
26 gru 07:52
niechciany: w(x) = x4 − 2x3 + 11x2 − 18x + 18 jest wielomianem o współczynnikach rzeczywistych.
Skoro x1 = 1 − i jest jego pierwiastkiem to również x2 = 1 + i jest jego pierwiastkiem.
Wielomian w(x) jest zatem podzielny przez tójmian kwadratowy : (x − x1)(x − x2) = x2 − 2x +
2
Po podzieleniu dostajemy :
w(x) = (x2 − 2x + 2)(x2 + 9)
i z tej postaci doliczamy dwa ostatnie pierwiastki : x3 = 3i , x4 = −3i
26 gru 10:35
romans: 60
26 gru 10:53
Lugo:
Janek191
a skąd się wziął pierwiastek z delty w rozwiązaniu pierwszego przykładu bo nie mam pojęcia jak
go policzyć?
26 gru 23:55
utem:
Ze wzoru skróconego mnożenia. Metoda prób.
(3−4i)2=9−24i−16=−7−24i⇔
(−7−24i)=(3−4i)2
26 gru 23:58
Lugo:
Czy to jedyna metoda poza metodą ze wzoru de'Moivra?
27 gru 00:31
niechciany: Pierwiastek z liczby zespolonej jest również liczbą zespoloną:
√− 7 − 24i = x + yi , gdzie x,y ∊ R
−7 − 24i = x2 − y2 + 2xyi
x2 − y2 = −7
2xy = −24
Wystarczy rozwiązać ten układ równań. Oczywiście interesującym może być pytanie:
"Jak najszybciej rozwiązać ten układ?"
Tutaj wkraczasz ty Lugo. Znajdź efektywny sposób na rozwiązanie tego układu, a może nawet
wyprowadź wzór ogólny na pierwiastek z liczby zespolonej.
27 gru 01:25