Walce
Kamil: Powierzchnia boczna wlaca po rozwinieciu jest prostokątem, którego przekątna długosci d tworzy
z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze 30stopni. Oblicz pole powirzchni
całkowitej i objętość walca. Czy ktoś pomorze bo ja już kombinowałem i nic mi nie wyszło
19 lis 18:25
Kamil: Pomóżcie bo nie kumam tego
19 lis 18:38
Godzio:

2πr=a
| 1 | |
| *H=a podstawiamy do 2πr=a
|
| 2 | |
H=4πr
P
c=2*πr
2+2πrH=2*πr
2+8π
2r
2=2πr
2(1+4π)
V=πr
2H=πr
2*4πr=4π
2r
3
19 lis 18:38
Godzio: kurcze co ja zrobilem czekaj poprawka
19 lis 18:39
Godzio:
H=2πr
√3
P
c=2*πr
2+2πrH=2*πr
2+4π
2r
2√3=2πr
2(1+2π
√3)
V=πr
2H=πr
2*2πr
√3=2π
2r
3√3
19 lis 18:42