rozwiązać algebraicznie i graficznie ;(rozwiaze ktoś BŁAGAM
Luiza :(: A)
(x−2)2−2(x−2y)=1−(3−x)(3+x)
2x−y=4
B)
0,25y+0,5(x−7)=0,5(x−1)
3x+y=2+x
25 gru 19:46
:):
A przekształć te wyrażenia do najprostszej postaci
powinnas otrzymać
−6x+4y= −12
2x−y=4
pierwsze podziel przez 2
25 gru 19:52
:): potem 2 pomnóż przez 2 i dodaj stronami
x=2
wróć do 2x−y=4 i oblicz y
25 gru 19:53
Luiza :(: no tylko co ja mam z tym mnożeniem bo ja mam tutaj wzór skróconego mnozenia i wlasnie on
mnie tu zatrzymuje
25 gru 19:55
Luiza :(: ale w 2 pozbyc sie nawiasów
25 gru 19:56
:): (a−b)2=a2−2ab+b2
(a−b)(a+b)=a2−b2
25 gru 19:56
Luiza :(: no i z pierwszego wyslo mi −4x−3y=−8 dobrze czy nie
25 gru 19:57
:):
−4x−2x=?
1−9−4=?
25 gru 19:59
Luiza :(: −4x−2x=−6x
1−9−4=−12
25 gru 20:00
:): no to powinnas miec
−6x +4y= −12
25 gru 20:07
Luiza :(: ma tak −6x+4y=−12
2x−y=4
25 gru 20:11
:): no to podziel 1 przez 2, drugie pomnóż przez 2 i dodaj stronami
25 gru 20:13
Luiza :(: i po obliczeniu tego metoda przeciwnych współczynników wynosi nam −4x−3y=−8
25 gru 20:13
Luiza :(: wyszło mi −3x+2y=−6
x−2y=2
dobrze
25 gru 20:16
:): a skąd to drugie?
25 gru 20:19
Luiza :(: a o kurde ja to podzieliłam jedno i 2 przez 2 a ja mam to pomonożyc tylko
25 gru 20:22
:):
25 gru 20:23
Luiza :(: i teraz wyszło mi −3x+2y=−6
4x−2y=8
25 gru 20:23
:): no, i dodaj stronami
25 gru 20:24
Luiza :(: i po stronach po obliczeniu wyszło x=2 tak i jest to uklad sprzeczny
25 gru 20:25
:): a dlaczego? wróć i oblicz y
25 gru 20:26
Luiza :(: no ale y sie nie skróca jak w pierwszym równaniu mamy 2y a w 2 mamy minus 2 y
25 gru 20:27
:): jak w tej metodzie obliczysz x lub y to wracasz do któregos z równań, podstawiasz i obliczasz
druga
25 gru 20:28
Luiza :(: nie rozumiem juz
25 gru 20:28
:): wyszło ci x= 2
wracasz do układu równań
np do 2x−y=4
wstawiasz za x 2 i obliczasz y
25 gru 20:30
Luiza :(: to podstawiam 2*2−y=4
25 gru 20:32
Luiza :(: to zarazem 4−0=4
25 gru 20:33
:): no, to y = 0
czyli (2,0) rozwiazanie
25 gru 20:34
Luiza :(: no to własnie i układ jest oznaczony
25 gru 20:37
Luiza :(: a jak mam rozwiazac jeszcze w sposób graficzny mysze podstawic pod wzór y=ax+b
czyli patrzac np na drugie równanie to y=−2x+4 tak
25 gru 20:38
:):
przenies wszystko, oprócz wyrażeń z y na lewo i doprowadź do postaci y=ax+b
25 gru 20:40
Luiza :(: czyli wyszło 4y=6x−12
y=−2x+4
25 gru 20:45
:): znaki

2x−y=4
− y =4−2x
25 gru 20:48
Luiza :(: ale pierwsze jest dobrze
25 gru 20:49
25 gru 20:51
Luiza :(: a teraz trzeba te te wyznaczyc do wykresu czyli 0,b i MZ ,0 tak
25 gru 20:56
:): tak, dokładnie
25 gru 20:57
Luiza :(: czyli z pierwszego bedzie 0,3
25 gru 20:59
:): tak
25 gru 21:00
:): − 3 *
25 gru 21:00
Luiza :(: i MZ z 1 wychodzi 6/3
25 gru 21:01
Luiza :(: a 2 to (0,4) i (2,0)
25 gru 21:02
25 gru 21:02
:):
− 4

w drugim
25 gru 21:03
Luiza :(: | | 6 | |
no ale po obliczeniu ulamka nie wyjdzie |
| a to bedzie 2 całe  |
| | 3 | |
25 gru 21:04
:): | | 3 | | 2 | |
w 1 −(−3): |
| =−(−3)* |
| |
| | 2 | | 3 | |
25 gru 21:04
:): aha
25 gru 21:05
:): czyli podsumuj punkty dla 1 i 2 prostej :
25 gru 21:05
Luiza :(: dla 1 to
(0,−3) z MZ zgłupialam nie wiem ile w koncu
a dla 2 to
(0,−4) ,(2,0)
25 gru 21:07
:): dla 1 Mz (2,0)
25 gru 21:09
Luiza :(: no bo tam po wyciagnieciu calosci

a to jak nam tak dobrze idzie to moze 2 przykład zrobimy
25 gru 21:10
:): komu dobrze, temu dobrze, dla mnie to pikuś
25 gru 21:12
:): wymnóż nawiasy, uważaj na znaki 1
przenieś niewiadome na lewo 2.
25 gru 21:13
Luiza :(: tooo moze z okazji świat dostane taki prezent ze znajdzie sie tu w calosci rozwiazany błagaaaam

ja to wiem ze to katorga

ale bym już tutaj z nerwów nie wyprowadzała nikogo
25 gru 21:14
:): a ty gdzie sie uczysz, że takie problemy masz?
25 gru 21:15
Luiza :(: w 1 wyszło mi 0,25y+0,5x−3,5=0,5x−0,5 dobrze czy ie o to chodzilo
25 gru 21:17
Luiza :(: w zaganiu

same stare baby ucza i tlumaczyc nie potrafia
25 gru 21:18
Luiza :(: i nie mam dlowy do matmy umiem tylko dobrze pieniądze liczyc
25 gru 21:18
:):
1. 0,25y+0,5x−3,5=0,5x=0,5
2. 3x−x+y=2
1. 0,25y= − 0,5+3,5
2. 2x+y=2
| | 6 | | 1 | | 4 | | 2 | |
wstawiamy do 2. 2x+ |
| =2 2x=2−1 |
| = |
| x= |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
25 gru 21:20
:): 1 * −0,5 pierwsza linijka
25 gru 21:21
:): tez nie jestem pierwszej młodości, ale widzę, że jakoś tłumaczenie mi wychodzi
25 gru 21:22
Luiza :(: noo jakos kumam kumam jak tu mnie sie tlumaczy
25 gru 21:23
Luiza :(: a co z naszymi 0,5x
25 gru 21:24
Luiza :(: nie no tu sie zdeczka popierdzielilo mi juz
25 gru 21:27
:): jak przeniesiesz, to sie zredukuje do 0
25 gru 21:27
Luiza :(: czyli wiadome na jeda a wiadome na 2
25 gru 21:37
:): tak
25 gru 21:38
Luiza :(: | | 6 | |
i zatrzymalam sie na tym 0,25y = |
| |
| | 5 | |
25 gru 21:40
:): a to skąd znowu? 0,25y=3
patrz 21.20
25 gru 21:41
Luiza :(: | | 6 | | 2 | |
czyli nam wyszło ze y = |
|  a x |
| |
| | 5 | | 5 | |
25 gru 21:42
:): tak
25 gru 21:42
Luiza :(: od 21:20 od 3 linijki sie pogubilam nie wiem wgl o co chodzi nawet jak to zapisac w rownaniu
ani nic
25 gru 21:46
:): bo ja pogubiłam w 1 linijce znaki

zapisze jeszcze raz
25 gru 21:48
Luiza :(: nie no tam wiem ze zamiast znaku = ma byc −
25 gru 21:48
:):
0,25y+0,5x−3,5=0,5x−0,5
0,5x redukuje sie do 0
po przeniesieniu masz 3 linijke
25 gru 21:50
Luiza :(: no to teraz kminie ale 5 linijka juz nie
25 gru 21:53
:): −0,5+3,5=3
y=3:0,25
25 gru 21:57
Luiza :(: ahaaaaa

to juz juz to ogarniam w zeszycie
25 gru 21:58
Luiza :(: to napisałam t tak
0,25y=3 /:0,25
| | 6 | |
y− |
| i ta klamerka na poczatku |
| | 5 | |
25 gru 22:01
:): ok
25 gru 22:04
Luiza :(: | | 1 | | 4 | |
i teraz ta ostatnia linijka too  bedzie tak 2x=2−1 |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
I X=
25 I TA
KLAMERA
25 gru 22:08
:): gratulacje
25 gru 22:12
Luiza :(: je je eje jej

w końcu i teraz w sposób ten graficzny to tak samy y=ax+b
25 gru 22:13
:): tak samo
25 gru 22:13
Luiza :(: w 1 równaniu do tego wzoru mam zrobic tak 0,25y=−0,5+3,5
25 gru 22:15
Luiza :(: i to bedzie ze nie no nie wiem jak z tego wyznaczyc bo mi wyszło samo y i co a nie mam wyrazu
wonego
25 gru 22:16
:): | | 6 | |
już właściwie nic nie musisz, y= |
| |
| | 5 | |
ale twoje też dobrze
25 gru 22:17
:): | | 6 | |
i to jest prosta równoległa do Ox, przechodząca przez y= |
| |
| | 5 | |
25 gru 22:18
Luiza :(: no bo ja ze rozpisac chciałam

ale no wyszło by to samo hehe

ale to znaczy ze to juz
koniec jupi jee

Dziękuję bardzo za POMOC
25 gru 22:20
:): a drugie równanie?
25 gru 22:20
Luiza :(: o kurde
25 gru 22:23
:): przenoś
25 gru 22:24
Luiza :(: to bedzie y=2−2x tak
25 gru 22:24
Luiza :(: wgl wyszlo mi (0,−2x)

zle raczej i MZ to x samo
25 gru 22:27
:): y=−2x+2
(02) i (1,0)
25 gru 22:31
Luiza :(: teraz tez mi tak wszlo zamieniłam stronami i głupia mogłam pomyslec ze x to to samo co jeden
25 gru 22:33
:): no to masz wszystko
25 gru 22:35
Luiza :(: uhuhuuuu Luiza geniusz

hehe dziękuje bardzo i Życzę spokojnego i milego wieczoru

i
jeszcze raz naprawdę dziękuję za pomoc
25 gru 22:36
Kacper:
Luiza miałaś pisać
25 gru 22:36
:): nmzc
25 gru 22:37
Luiza :(: co mialam pisac
25 gru 22:38