zadanie ;)
Blue: zad.9 Mamy trzy egzemplarze tej samej stustronicowej książki . Otwieramy każdą na losowo
wybranej stronie. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że każda książka zostanie otwarta na innej
stronie.
25 gru 19:33
panpawel: dlaczego 999702 ?
25 gru 19:47
Blue: no bo zdarzenie przeciwne |A'|= 3*99+1, ale to jest pewnie źle
25 gru 19:56
Blue: Paweł jakbyś mógł to wytłumacz mi to, proszę
25 gru 19:57
panpawel: Sam nie wiem czy to umiem, zdarzenie przeciwne to raczej 100.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 100 | |
100* |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 100 | | 100 | | 100 | | 1000000 | |
| | 100 | | 999900 | |
1− |
| = |
| |
| | 1000000 | | 1000000 | |
25 gru 20:05
megi:
Z pierwszej książki wybierasz jedną ze 100 stron
z drugiej jedną z 99 stron
z trzeciej jedną z 98 stron
| | 100*99*98 | |
P(A)= |
| = ......... |
| | 100*100*100 | |
25 gru 20:10
panpawel: Nie umiem czytać

Napisałem rozwiązanie jakby było, że 3 książki naraz nie mają być na tej samej stronie.
Przepraszam.
25 gru 20:14
panpawel: megi ma rację.
25 gru 20:15
Blue: Dziękuję Megi, teraz rozumiem, niby takie proste, a ja i tak zawsze coś pomylę w tym
prawdopodobieństwie....
25 gru 20:19
megi:
25 gru 20:21
Blue:
25 gru 20:23