Ciągi
Dżepetto 18: Kolejne z zadań maturalnych.
Dany jest ciąg (an) o wyrazie ogólnym an = | n − 2 | + | n − 10 |.
Sprawdź, które wyrazy tego ciągu są większe od 8.
25 gru 16:21
Dżepetto 18: Należy podstawiać kolejno za n : 1, 2, 3 itd i szukać które są większe od 8 czy jakimś innym
sposobem?
25 gru 16:26
ghe: an > 8 ⇒ |n−2| + |n−10| > 8
Pachnie wzorem |a| + |b| ≥ |a+b| więc przekształcamy tak, żebyśmy mogli skorzystać
z tego wzoru. Np tak:
|n−2| + |10−n| ≥ |n−2+10−n| = |−8| = 8
zatem an ≥ 8
Czyli pozostaje nam rozwiązać równanie an = 8. Końcowym rozwiązaniem są więc
wszystkie liczby naturalne n, z wyłączeniem tych otrzymanych z równania an=8.
25 gru 16:51
:): wystarczy zauważyc, że co 5 wyraz jest 10, pozostałe to 8, an>8 dla n∊{1,6,11...,k+5 ; k>11}
tak to mozna zapisać
25 gru 16:51
Dżepetto 18: Możemy zamienić |n−10| na |10−n| nie wyłączając "−" przed wartość z tej racji, że to właśnie
wartość bezwzględna niweluje tego "−"?
Zatem 8 = |n−2|+|n−10| na osi zaznaczam punkty 2 i 10 po czym w obie strony zaznaczam 8
jednostek skąd wychodzi, że n ∊ N \ (−6, 18) ?
25 gru 16:59
:): jesli n∊N, to skąd to −6 ?
25 gru 17:01
ghe: Dżepetto, co do pierwszego pytania, to tak − masz rację.
Z rozwiązaniem równania coś Ci nie wyszło, spróbuj jeszcze raz

I zwróć uwagę na sposób : ) : bo warto.
25 gru 17:10
Dżepetto 18: Wybaczcie, zatem n ∊ N \ (0, 18). Sprawdzilibyście czy rzeczywiście na osi wychodzi taki zbiór
bo nie wiem czy mogłem rozbić to równanie na 2: 8=|n−2| oraz 8=|n−10|
25 gru 17:10
ghe: Dżepetto, jest nadal źle.
25 gru 17:12
ghe: nie, nie możesz tak robić.
25 gru 17:13
ghe: rozbić *
25 gru 17:14
25 gru 17:20
ghe: tak, ale pamiętaj że rozwiązujesz w liczbach naturalnych.
25 gru 17:29
Dżepetto 18: Czyli ostatecznie rozwiązanie ma zawierać się w przedziale (0,+
∞). Dziękuję
25 gru 17:31