Funkcja
Dżepetto 18: | | 2x + a | |
Do wykresu funkcji opisanej wzorem f(x) = |
| należy punkt A = ( −1, 1 ). |
| | x − b | |
Wiedząc, ze dziedziną funkcji jest zbiór R \ { −2 } , wyznacz zbiór wartości funkcji i jej
miejsca zerowe.
25 gru 16:19
25 gru 16:25
Dżepetto 18: Niestety nie rozumiem co dało nam podstawienie do funkcji pkt A.
Co do drugiej linijki szukając miejsc zerowych też dalej nie mam pojęcia co z tym zrobić i co z
tym a i b.
25 gru 16:29
:): z 1 wyszło a+b=1, myslę
25 gru 16:31
25 gru 16:32
Dżepetto 18: Racja, z jedynki wyszło a+b=1 choć nie rozumiem 2. gdzie zniknęło b; jak wyliczyłeś miejsce
zerowe x0 oraz co z tym ZW?
25 gru 16:35
:): ułamek jest równy 0, jesli mianownik jest równy 0 , x≠b
25 gru 16:38
Dżepetto 18: Oczywiście

Lecz masz może jakiś pomysł jak ZW tej funkcji?
| | a | |
Jedno polecenie zrealizowane i zrozumiane mz = − |
| |
| | 2 | |
25 gru 16:51
:): no to mamy tak a+b=1 i U4−a}{2+b}∊ZW
| | 2x+a | | 4−a | |
ZW={ |
| ; x≠ −2 i a+b=1} \ { |
| } |
| | x−b | | 2+b | |
25 gru 16:56
25 gru 16:56
Dżepetto 18: | | a | |
Zatem ostateczna odpowiedź to x0= − |
| a ZW zawiera się w 2 "wyrażeniach"? |
| | 2 | |
| | 2x+a | |
Pierwsza z nich |
| −warunek do niej to x≠ −2 a druga: a+b=1 i załozeniem do niej |
| | x−b | |
| | 4 −a | |
jest |
| ? czy coś pomyliłem |
| | 2+b | |
25 gru 17:18
:): nie, ZW to ten zbiór co napisałam, a i b to parametry, od nich zależy wartość funkcji, dla
konkretnych argumentów
25 gru 17:49
:): 4−a/2+b to wyłączona wartość dla x=−2, który nie należy do dziedziny
25 gru 17:50
Dżepetto 18:
Właśnie nie wiem jak interpretować zapis ZW
ZW={2x+a/x−b , x≠2, a+b=1} \ f(−2)
czy może
ZW={2x+a/x−b} \ f(−2) i założenia obok : x≠2 ⋀ a+b=1?
25 gru 17:59
:): ZW to zbiór, a założenia na elementy należy umieszczac w zapisie zbioru
co jest nie tak z moim zapisem? z 16,56?
4−a/2+b to liczba, która nie jest wartością
25 gru 18:02
Dżepetto 18: Czyli pisząc na kartce mam zapisać ZW dokładnie tak jak zapisałeś go w 16:56 czy może mam
napisać recznie jakiś inny znak zamiast ";"?
Niestety z załozeniami na elementy spotykam sie chyba pierwszy raz =p
25 gru 18:09
:): dokładnie tak jak napisałam
25 gru 18:17
Dżepetto 18: Merci beaucoup!
25 gru 18:21
megi:
| | 2x+a | | −2+a | |
f(x)= |
| ⇒ f(−1)= |
| = −2+a |
| | x+2 | | −1+2 | |
f(−1)=1 ⇒ a−2=1 ⇒
a= 3
| | 2x+3 | | 2(x+2)−1 | | −1 | |
f(x)= |
| = |
| = 2+ |
| , u[−2,2] |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
ZW=
R \ {2}
25 gru 18:22
megi:
Jeszcze miejsce zerowe f(x):
| | 3 | |
f(x)=0 ⇔ 2x+3=0 ⇒ xo=− |
| |
| | 2 | |
25 gru 18:33
Dżepetto 18: Teraz widzę wszystko jak na dłoni. Megi po x kolejny ratujesz, dzięki
25 gru 19:21
Dżepetto 18: Choć mam jedno pytanie; skąd wzięło się +2 w mianowniku zamiast −b?
25 gru 19:24
megi:
| | 2x+a | |
Z dziedziny : D= R\{−2} ⇒ b= −2 to f(x)= |
| |
| | x+2 | |
25 gru 19:36
:): ale b to parametr, argument to x ? to x≠ −2
25 gru 20:12
megi:
| | 2x+a | |
Jeżeli D=R\ {−2} to f(x)= |
| ⇒ b= −2 |
| | x+2 | |
25 gru 20:13
megi:
@

: ........... za dużo "napoju" było?
25 gru 20:20
:): 
dalej nie rozumiem, "napojów" nie było, ale wierze na słowo, ja dawno to "brałam"
25 gru 20:25
megi:
| | 3 | |
Odgadnij "b" jeżeli D= R\{1} dla f(x)= |
| |
| | x+b | |
25 gru 20:27
:): b= −1?
25 gru 20:40
megi:
No i ok
25 gru 20:42
megi:
I podobnie w tym zadaniu podanym przez Dżepetto18
25 gru 20:43
:): teraz kapuje

jestem mądrzejsza troszkę

znowu
nie zajarzyłam wczesniej
dzięki
25 gru 20:43
Dżepetto 18: Oczywiście, megi dziękuję za wyjaśnienie

PS. Polecam hobbit bitwa 5−ciu armii; wczoraj nie odp bo zapadła szybka decyzja żeby na niego
skoczyć
26 gru 11:44