Funkcja
Dżepetto 18: Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = (m − 1)x2 + (2m + 4)x − 6.
Funkcja g(m) przyporządkowuje każdej liczbie rzeczywistej m liczbę różnych miejsc zerowych
funkcji f(x).
Podaj wzór i narysuj wykres funkcji g(x)
25 gru 16:13
:): Δ=(2m+4)2+24(m−1)=?... >0 trzeba ustalic dziedzinę tej funkcji
↓
g(x)
25 gru 16:30
Dżepetto 18: Dziedzina już jest:
Δm = 6√3 i m1=−5−3√3 oraz m2=−5+3√3
m∊ (−∞, −5−3√3) suma (−5+3√3, +∞)
nadal nie wiem co z g(x) :c
25 gru 16:43
megi:
Wskazówka
0 −− miejsc zerowych dla m≠1 ⋀ Δ<0
1 −− miejsce zerowe dla m=1 lub m≠1 ⋀ Δ=0
2 −−− miejsca zerowe dla m≠1 ⋀ Δ>0
{0 dla m ..........
g(m)={1 dla m ..........
{2 dla m........
25 gru 16:47
Dżepetto 18: megi, niestety nadal nie wiem jak ruszyć, g(m) przyporządkowuje każdej liczbie R m liczbę
róznych msz funkcji f(x) :c
25 gru 17:30
:): g(m) przyjmuje wartości {0,1,2} w zależności od m
więc masz wzór powyżej
25 gru 17:39
:):

m
1 i m
2 to m
0 Δ
25 gru 17:48
Dżepetto 18:

Zatem
{0 dla m∊(−
∞, −5−3
√3)
g(m)= {1 dla m=1
{2 dla m∊(−5+3
√3,+
∞)
Dobrze zrozumiałem?
25 gru 17:49
Dżepetto 18: Oczywiście, Twój wykres jest dobry
25 gru 17:51
:): nie uwzględniłes znaku Δ dla m
25 gru 17:51
Dżepetto 18:
{ 0 dla m∊ (m1,m2
g(m) { 1 dla m∊{m1,1,m2
{ 2 dla m∊(−∞,m1) suma (m2, +∞)
25 gru 17:53
Dżepetto 18: *(m1,m2)
{M1,1,m2}
25 gru 17:55
:):
25 gru 17:55
megi:

Nie chciało się obliczać?
1 −− miejsce zerowe:
gdy m=1 ⇒ f(x)=6x−6 −−f. liniowa , x
o=1
gdy m≠1 i Δ=0
to (2m+4)
2+24(m−1) =0 ⇒ m
2+10m−2=0 ⇒ m= −5+3
√3 v m= −5−3
√3
0 −− miejsc zerowych gdy m≠1 i Δ<0
to m∊( −5−3
√3, −5+3
√3)
2 −− miejsca zerowe gdy m≠1 i Δ>0
to m∊[(−
∞, −5−3
√3) U(−5+3
√3,
∞)] \{1}
Teraz zapisz g(m) tak jak podałam
i wykres ........
25 gru 17:56
megi:
25 gru 17:57
:):
0, m≠1i m∊m1,m2
1, m=1 lub m≠1 i m={m1,m2}
2, m≠1i m∊(−∞m1)∪(m2,∞)
chyba lepiej tak
25 gru 17:58
:): no fakt megi, nie wzięłam pod uwagę, że moje m2 <1
sorki
25 gru 18:00
Dżepetto 18: Ok megi i

wszystko zrozumiałem, wielkie dzięki!

Ps. Megi dziękuję za przybliżenia
25 gru 18:05