Jaki to trójkąt (ostrokątmy, prostokątny czy rozwartokątny).
aaron: Niech α,β,γ oznaczają kąty trójkąta. Jaki to trójkąt (ostrokątmy, prostokątny czy
rozwartokątny), jeśli:
a) cosα<cos(β+γ)
b) cos(α+β)=cosγ
c)cosαcosβcosγ>0
d)(sinα+sinβ)*cosγ<0
25 gru 15:24
:):
a) przenieś na lewo i skorzystaj z różnicy cosinusów
25 gru 15:31
aaron: dobrze, tylko teraz nie wiem co dalej
25 gru 16:34
megi:
b) α+β+γ=180o ⇒ α+β= 180o−γ
cos(180o−γ)=cosγ ⇒ −cosγ=cosγ ⇒ 2cosγ=0 ⇒ cosγ=0 ⇒ γ= 90o
zatem trójkąt jest prostokątny
a) podobnie .............
c) iloczyn cosα*cosβ*cosγ>0 ⇔ gdy wszystkie cosinusy są dodatnie
zatem kąty α,β,γ są ostre ⇒ trójkąt jest ostrokątny
lub dwa cosinusy ujemne , ale wtedy trójkąt miałby dwa kąty rozwarte −− co jest sprzecznością
d) teraz pomyśl już sam .......
25 gru 18:05
aaron: nie bardzo rozumiem przykład a:
robię podobnie jak w b, tylko wychodzi coś takiego:
cosα<cos(β+γ)
cosα<cos(180o−α)
cosα<−cosα
2cosα<0
α<90o wiec jest ostrokątny... więc czemu w odpowiedziach jest, że trójkąt jest rozwartokątny?
25 gru 20:26
megi:
cosα<0 ⇒ α∊(90o, 180o)
25 gru 20:29
megi:
cosinus ujemny w II ćw i α−−−kąt wewnętrzny trójkąta
25 gru 20:30
megi:
Jasne już?
25 gru 20:43
aaron: teraz juz taak! dziękuję bardzo !
25 gru 20:55