Rachunek pradopodobieństwa
Blue: Jak to zwykle bywa, mam do sprawdzenia zadanka na dowodzenie

zad.1 Wykaż, ze jeśli P(A) = 0,85 i P(B) = 0,75, to P(A|B) ≥ 0,8.
zad.2 Zdarzenia A i B są podzbiorami tej samej przestrzeni Ω oraz P(B)>0. Wykaż, że
P(A|B) − P(A|B)*P(B') +P(A') ≤ 1
zad.3 Uzasadnij, że wariancja wszystkich wyrazów dowolnego skończonego ciągu liczbowego stałego
równa jest zero.
zad.4 Wykaż, że jeśli P(A) =0,5 oraz P(B) =0,7, to P(AnB) ≥ 0,2.
zad.13 W każdej z trzech identycznych urn znajduje się 36 kul, w tym dokładnie k białych.
Losujemy z każdego pojemnika po jednej kuli. Uzasadnij, że dla k =24 prawdopodobieństwo
wylosowania dokładnie dwóch kul białych jest największe.
http://i60.tinypic.com/21cw2gp.jpg
http://i61.tinypic.com/ibz8gh.jpg
http://i60.tinypic.com/3146kh3.jpg − sorry za gryzmoły w tym ostatnim

Czy tak może być?
25 gru 12:32
Kacper:
Bluee w drugim brak jest komentarzy!
25 gru 12:45
Kacper:
W 3 co to jest y?
25 gru 12:46
Kacper:
W 4 mało wytłumaczone
25 gru 12:47
Blue: A jakie jeszcze tam komentarze powinnam zawrzeć


W 3 napisałam
25 gru 12:48
Blue: To co jeszcze w tym 4 powinno być?
25 gru 12:49
Kacper:
W 13 źle policzone prawdopodobieństwo
25 gru 12:55
Kacper:
Blue y to liczba wyrazów, a nie ilość
25 gru 12:56
Blue: a liczba to nie to samo co ilość

Jak to źle policzone? Przecież Kacper my losujemy z każdej z trzech urn, czyli liczba kul się
nie zmienia
25 gru 13:00
Kacper:
Rozwiązanie 4 np. takie
P(A∪B)≤1
P(A)+P(B)−P(A∩B) ≤1
0,7+0,5−P(A∩B)≤1
P(A∩B)≥0,2
c.n.w
25 gru 13:01
Blue: ok, ale to moje uzasadnienie 4 jest jakieś mega złe?
25 gru 13:02
Kacper:
Ale wybrałaś tylko jedną gałąź dlaczego?
Liczba ludzi, liczba samochodów, liczba godzin spędzonych przy matematyce.
Ilość mleka, masła, itd.
25 gru 13:03
Blue: a no tak xd jeszcze dwa inne przypadki muszę uwzględnić x) a potem normalnie z pochodnej i
wyjdzie to samo?
25 gru 13:06
Kacper:
Trochę nie za bardzo tłumaczysz skąd 0,2≤P(A∪B)≤1.
Takie drobiazgi, ale ktoś może się przyczepić
25 gru 13:07
Kacper:
Tak dostaniemy to samo

(zadanie 13)
25 gru 13:08
Blue: ok

Jakoś zawsze mam problem z wykazywaniem czegoś z prawdopodobieństwa
25 gru 13:08
Blue: Nie wiem, dlaczego uwzględniłam tylko jeden przypadek, już chyba nie myślę xD
25 gru 13:08
Blue: A w tym 2 co byś jeszcze dopisał?
25 gru 13:09
Kacper:
Wychodzisz od tezy zadania, a tak nie wolno!
25 gru 13:14
Blue: To pokażesz, jak należałoby to zrobić?
25 gru 13:22
Blue: i Kacperek uciekł
25 gru 14:43
Kacper:
Wszystko jest dobrze, tylko trochę komentarza daj i będzie git
25 gru 15:08
Blue: No bo napisałeś, że wychodzę od tezy zadania i tak nie wolno, więc już nie wiem
25 gru 18:52
Kacper:
Trzeba dopisać komentarz i będzie można.
25 gru 21:38