Oblicz wyrażenie (potęgowanie)
slabymatematyk: Za cholerę nie wiem jak to rozwiązać..
| | 1 | | 1 | | a+b | |
1. |
| + |
| :(1+√ |
| ) |
| | √a−√a−b | | √a+√a+b | | a−b | |
| | a2+a−2 | | (a+2)2−a2 | | 3 | |
2. |
| * [ |
| − |
| ] |
| | an+1−3an | | 4a2−4 | | a2−a | |
25 gru 11:09
Kacper:
Ja za piwo powiem
25 gru 11:36
AS: | | a | | c | |
1. Zacznij od dodawania ułamków |
| + |
| |
| | b | | d | |
25 gru 11:45
Gray: Kac po Wigilii?
25 gru 11:46
slabymatematyk: ad. 1
ab+cd = a*d+b*cb*d?
25 gru 15:44
:): tak, ale może najpierw kolejność działań zastosuj
25 gru 15:48
slabymatematyk: ah no tak najpierw dzielenie.. tylko, ze nie wiem co zrobić z tym nawiasem.. a dokładnie z
pierwiastkiem..
25 gru 15:50
:): rozbij na 2 i z 1 sprowadź do wspólnego mianownika
25 gru 15:52
5-latek: W przykladzie nr 1 tam gdzie jest dodawanie ulamkow proponuje najpierw usunac niewymiernosci z
mianownikow ,a potem dodac
Natomiast to wyrazenie w nawiasie proponuje rozpisac tak
| | √a+b | | √a−b | | √a+b | | √a−b+√a+b | |
1+ |
| = |
| + |
| = |
| |
| | √a−b | | √a−b | | √a−b | | √a−b | |
25 gru 15:58
:): hej

KOLEJNOŚĆ DZIAŁAŃ
25 gru 16:00
slabymatematyk: Po usunięciu niewymierności dostajemy z pierwszego √a−√a−b−b, a z drugiego
√a−√a−bb
25 gru 16:01
:): tak, z tym że w drugim √a+b
25 gru 16:06
5-latek: Masz racje . Swieta i myslenie zwolnione troche
Najpierw trzeba wykonac dzielenie , a potem dodawanie
25 gru 16:07
:): powodzenia, kto dał to zadanie, miał na myśli tortury
25 gru 16:11
slabymatematyk: czyli.. tak jak napisał poprzednik. rozbicie nawiasu wygląda tak:
√a−b+√a+b√a−b * √a−b√a−b − trzeba pomnożyć, aby pozbyć się
niewymierności, ta?
25 gru 16:11
:):
15.58 z tego sie pozbądź niewymierności
25 gru 16:20
:): potem 2 ułamek podziel a raczej pomnóz przez odwrotność
25 gru 16:21
5-latek: Sa to zadania z radzieckiego zbioru zadan w przykladzie nr 1 kolega zapomial zapisac pierwszw
wyrazenie w nawiasie .
Czyli najpierw wykonac dodawanie 2 pierwszych ulamkow
Rozpiszmy 1 nawias
| | √a−√a+b | | √a+√a−b | | √a−√a+b | | √a−b+√a+b | |
+ |
| )=( |
| − |
| = |
| |
| | −b | | b | | b | | b | |
Drugi nawias ma godz 15:58
| | √a−b+√a+b | | √a−b | | √a−b | |
Wiec |
| * |
| = |
| |
| | b | | √a−b+√a+b | | b | |
O takich rzeczach sie nie zapomina kolego
25 gru 16:44
5-latek: | | a+2 | |
W drugim przykladzie (dobrze przepiosane massz dostac odpowiedz |
| |
| | an+1 | |
25 gru 16:49
:): aaaaaaaaaaaaaaaa to ja sie męczę bez nawiasów
25 gru 16:59
5-latek: Niedawno robilem to zadanie i dlatego cos mi sie przypominalo ze nalezy dodac te dwa ulamki
25 gru 17:02
megi:
| | (a+2)(a−1) | | 4(a+1) | | 3 | |
b) |
| *[ |
| − |
| ]= |
| | an(a−3) | | 4(a−1)(a+1) | | a(a−1) | |
| | (a+2)(a−1) | | a−3 | | a+2 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | an(a−3) | | a(a−1) | | an+1 | |
dla a≠{3, 1, −1, 0}
25 gru 17:07
5-latek: A do pierwszego przykladu niech sam zapiszse zalozenia
25 gru 17:11
Metis: Witaj
5−latku dawno Cię nie było
25 gru 17:25
tyu: cześć
5−latku
25 gru 17:29
Mila:
Witaj 5−latku, gdzie się ukrywałeś?
25 gru 17:50
Kacper:
5−latek studia kończył?
25 gru 18:13
slabymatematyk: a to przepraszam, racja zapomniałem nawiasu

Dziękuję
25 gru 18:16
5-latek: Jeszce raz witam po dlugiej nieobecnosci .
Piszse dopiero teraz bo musialem jechac z wnukiem do szpitala . Cale szczescie ze to nic
groznego nie bylo .
Milu pewnie sie martwilas gdzie jestem .
Jesli mozesz to napisz na adres k.z.1958@o2.pl to wszystko CI opisze
25 gru 22:50