matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
roman:
jak obliczyc:
√
3 − x
∫
dx
x
25 gru 11:09
Gray:
−2t
2
dt
t=
√
3−x
⇒ t
2
= 3−x ⇒ 2tdt = −dx ⇒ Twoja całka = ∫
=...
3−t
2
Dalej Ty.
25 gru 11:34
AS:
Podstawienie:
√
3 − x
= t => x = 3 − t
2
3 − x = t
2
=> −dx = 2*t*dt => dx = −2*t*dt
√
3−x
t
2
t
2
J = |
dx = −2|
dt = 2|
dt
x
3 − t
2
t
2
− 3
3
3
J = 2|(1 +
}dt = 2*t + |
}dt
t
2
−3
t
2
−3
Resztę zrób samemu , ostatnia całka to podstawowa z arctgh nie zapomnij o stałej C Wynik kocowy to: 2*
√
3 − x
−
√
3
*arctgh(
√
1 − x/3
+ C
25 gru 11:40