matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
całka:
Oblicz pochodną
x
2
+1
y=
3
x
(x
2
+1)'3
x
−(x
2
+1)(3
x
)'
y'=
(3
x
)
2
2x3
x
−(x
2
+1)(3
x
ln3)
y'=
3
2x
3
x
(2x−ln3(x
2
+1)
y'=
3
2x
2x−ln(x
2
+1)
y'=
?
3
x
24 gru 22:30
jakubs:
24 gru 22:33