matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sprowadz do najprostszej postaci
sebb:
k−1
2k
2(k
2
−k)
2(k
2
−k)
*
=
=
k
2
+k
k
2
−1
k
4
−k
2
+k
3
−k
k(k
2
−k)−
2
i w tym momencie nie wiem już co dalej
ma wyjść
(k+1)
2
24 gru 17:40
panpawel:
k−1
k
2
+k
*
2k
k
2
−1
skracam i mam
1
k
2
+k
*
2k
k+1
=
2k
k(k+1)(k+1)
=
2
(k+1)(k+1)
24 gru 17:49
Metis:
k−1
2k
2k(k−1)
2(k
2
−k)
*
=
=
=
k
2
+k
k
2
−1
(k
2
+k)(k
2
−1)
k(k + 1)
2
(k − 1)
2(k
2
−k)
2
=
(k + 1)
2
(k
2
− k)
(k+1)
2
24 gru 17:51