trygonometria
POOOP: miara α pewnego trójkata spelnia warunek cosα = − 23. Wyznacz jego miare w stopniach.
24 gru 14:28
Janek191:
| | 2 | |
Raczej miara α pewnego kąta w trójkącie spełnia warunek cos α = − |
| |
| | 3 | |
α > 90
o , bo cosinus jest ujemny oraz α < 180
o
więc
| | x | | −2 | |
cos α = |
| = |
| ⇒ x = − 2 i r = 3 |
| | r | | 3 | |
zatem
x
2 + y
2 = r
2
(−2)
2 + y
2 = 9 ⇒ y
2 = 9 − 4 = 5 ⇒ y =
√5
| | y | | √5 | |
sin α = |
| = |
| ≈ 0,745 |
| | r | | 3 | |
Z tablic mamy α ≈ 90
o + 48
o = 138
o
25 gru 06:23