obliczyć całke
bartom:
ktoś pomoże?
24 gru 12:37
Kacper:
Mianownik rozłóż na czynniki
24 gru 12:38
bartom: no właśnie jedyne co zrobiłem to doprowadziłem to do postaci
i dalej nie wiem co z tym zrobić
24 gru 14:45
Kacper:
To teraz jaka całka ma w mianowniku x2+1?
24 gru 15:29
bartom: arctgx ale musiałbym za x
2−2 podstawić pomocniczą zmienną t co nie załatwia problemu bo
zostaje jeszcze licznik. Chyba że coś źle rozumuje
24 gru 15:39
zombi: Ja wiem, ja wiem!
24 gru 15:39
bartom: to proszę o dalsze instrukcje
24 gru 15:42
Kacper:
To zostawiam cię na pastwę
zombi
24 gru 15:50
zombi: Ale ja spadam
24 gru 15:52
bartom: to jak?
25 gru 12:00
:): a próbowałęś x=√t+2 wstawic do licznika?
25 gru 13:00
asdf: tam na pewno jest 3x −2, a nie 3x
2−2?
25 gru 13:20
:): | | 3x | | 2 | |
∫ |
| dx−∫ |
| dx=? |
| | (x2−2)2+1 | | (x2−2)2+1 | |
25 gru 13:20
asdf: jeszcze zachodzi cos takiego:
x
4−4x
2+5 = x
4 − 4x
2 + 4 + 1 = (x
2−2)
2 + 1, jesli ma pomoc..kurde, dawno tych calek juz
nie rozwiazywalem
25 gru 13:22
bartom: przy podstawieniu x
2−2=t różniczkuje obie strony
2x dx = dt
dx =
12dt i też mam problem
25 gru 13:23
bartom: asdf 3x−2 na pewno
25 gru 13:31
:): | | 3x | | dt | |
∫ |
| dx= [ t=x2−2, dt=2xdx,= |
| =xdx ] |
| | (x2−2)2+1 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
=∫ |
| dt= |
| ∫ |
| dt |
| | 2(t2+1) | | 2 | | t2+1 | |
czy sie mylę?
25 gru 13:57
25 gru 14:05
:): | 3 | | 3 | |
| ∫U{1]{t2+1}dt= |
| arctgt+C |
| 2 | | 2 | |
podstaw za t=x
2−2
x
2=t+2⇒x=
√t+2
25 gru 14:41
niechciany: zauważ, że zachodzi :
x
4 − 4x
2 + 5 = (x
2 +
√4 + 2√5x +
√5)(x
2 −
√4 + 2√5x +
√5)
Niech teraz pierwszy nawias to w
1 oraz drugi to w
2. Stosujemy rozkład na ułamki proste:
| ax + b | | cx + d | | 3x + 2 | |
| + |
| = |
| |
| w1 | | w2 | | w1 * w2 | |
skąd :
| | 1 | | 1 | | 3 | |
b = |
| − |
| * |
| |
| | √5 | | 2 | | √4 + 2√5 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | |
d = b = |
| + |
| * |
| |
| | √5 | | 2 | | √4 + 2√5 | |
Dostajesz sumę dwóch całek w których trójmian kwadratowy w mianowniku nie ma pierwiastków.Jest
schemat pozwalający je wyliczyć.
25 gru 14:56