Zadanie
Blue: Oblicz medianę zbioru składającego się ze wszystkich liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach.
24 gru 11:51
panpawel: Normalnie mediana leżałaby pomiędzy 549,550
Odejmując tamte liczby będziemy przesuwać o ileś w prawo i o ileś w lewo

I dojdziemy do takiego momentu, że usuniemy liczby z przedziałów {100,...,499} i {600,..,999}
Na razie ilość przesunięć wychodzi na 0.
500 prawo
599 lewo
505 prawo
559 lewo −> czyli znowu przesunięcia sumują się do 0
559 lewo −> na 549
...
550 lewo −> 540
Stąd mediana wynosi 540
dobrze to?
24 gru 12:19
panpawel: albo czekaj, bo zapomniałem o 5X5
24 gru 12:21
panpawel: albo sam już nie wiem, nie czytaj tego jednak.
24 gru 12:22
Kacper:
Fajne zadanko
24 gru 12:35
panpawel: to wydaje się być dobrze:
Normalnie mediana leżałaby pomiędzy 549,550
Odejmując tamte liczby będziemy przesuwać o ileś w prawo i o ileś w lewo
I dojdziemy do takiego momentu, że usuniemy liczby z przedziałów {100,...,499} i {600,..,999}
Na razie ilość przesunięć wychodzi na 0.
dalej:
liczb z przedziału {551,552,...,599} o tych samych cyfrach jest 17
liczb z przedziału {500,502,...,539} o tych samych cyfrach jest 18
Czyli ilość przesunięć to 1 w prawo
Stąd mediana to tymczasowo 550
Zostały nam liczby {540,541,542,543,544,545,546,547,548,549}
I tu są tylko przesunięcia w prawo, a dokładniej dwa {544,545}
Stąd mediana leży pomiędzy 560, a 561 ⇒ mediana = 560,5
Muszę to jeszcze sprawdzić, ale później.
24 gru 12:44
panpawel: liczb z przedziału {500,502,...,539} o tych samych cyfrach jest 8
24 gru 13:01
panpawel: Może inaczej:
Liczby z przedziałów <0,500>,<599,999> możemy sobie pominąć
dalej pomijamy <501,539> i <560,598>
Zostają nam: {540,541,542,543,546,547,548,549}
Stąd mediana wynosi 544,5
24 gru 13:15
Donald T.: Wesołych Świąt!
24 gru 13:17
Blue: W odpowiedzi jest 544,5
25 gru 11:14
Blue: Może ktoś to jeszcze wytłumaczy? Dla mnie to zadanie jest strasznie zagmatwane
25 gru 11:14
Kacper:
Wszystkich takich liczb jest 9*9*8=648
Czyli parzyście.
Czyli szukamy 324 i 325 liczby i bierzemy średnią arytmetyczną
25 gru 11:36
Blue: Tylko Kacper problem w tym żeby te liczby znaleźć
25 gru 12:21
panpawel: Ja chyba wytłumaczyłem:
Odejmując tamte liczby będziemy przesuwać o ileś w prawo i o ileś w lewo
I dojdziemy do takiego momentu, że usuniemy liczby z przedziałów {100,...,499} i {600,..,999}
Na razie ilość przesunięć wychodzi na 0.
Stad wynikają te pominięcia przedziałów.
Chodzi generalnie o to, że w przedziałach <100,539> ,<560,999> jest po tyle samo liczb
trzycyfrowych o różnych cyfrach.
25 gru 12:30
Blue: ok, czyli trochę to żmudne, ale da się zrobić, dzięki Paweł
25 gru 12:34
utem:
Jak ustalił
Kacper , bierzemy pod uwagę średnią 324 i 325 liczby w ciągu kolejnych liczb
trzycyfrowych o różnych cyfrach.
Liczby kolejne :
102,103, 104 105,106, 107, 108 ,109 mamy 8 liczb , tak będzie dla każdej cyfry setek
Zatem z cyfrą setek równą 1 mamy 72 liczby
z cyfrą setek równą 2 72 liczby
z cyfrą setek równą 3 72 liczby
z cyfrą setek równą 4 72 liczby
==========
288 liczb
324−288=36
trzeba doliczyc liczby z cyfrą setek 5
50x, 51x ,52x, 53x− 4*8=32 liczby
288+32=320
teraz wypisujemy :
540,541,542,543, 546
wynik jak u
panpawel
25 gru 16:54
Kacper:
25 gru 18:06
utem: ?
25 gru 18:07