Zbdaj zbieznosc szeregu.
Fizyk:
24 gru 11:49
Saizou :
mamy taką nierówność
n+1>log(n)
zatem szacując
| log(n) | | n+1 | | n+n | | 2n | |
| ≤ |
| ≤ |
| = |
| |
| 2n | | 2n | | 2n | | 2n | |
i skorzystajmy z kryterium ilorazowego (d'Alambert)
| an+1 | | | | 2(n+1) | | 2n | |
| = |
| = |
| • |
| = |
| an | | | | 2n•2 | | 2n | |
zatem szereg wyjściowy jest zbieżny na mocy kryterium porównawczego
24 gru 11:56
niechciany: z kryterium Cauchy'ego :
| | n√log n | | 1 | |
lim n√an = lim |
| = |
| < 1 |
| | n√2n | | 2 | |
Szereg jest szeregiem zbieżnym na mocy kryterium Cauchy'ego,
24 gru 13:08
zombi: Warto tylko, nadmienić skąd
Saizou wziął tę nierówność. Jest wiele przykładów pokazania
tego m.in. z pochodnych. Ja jednak użyłbym do tego definicję liczby e w postaci szeregu.
Mianowicie
Rozwijając e
x w szereg otrzymujemy
| | xk | |
ex = ∑ |
| = 1 + x + R(x) − reszta, ponadto biorąc za x liczby naturalne cała reszta |
| | k! | |
jest dodatnia, więc oczywiście zachodzi
e
n = 1 + n + R(n) > 1 + n, logarytmując stronami przy podstawie e, mamy
n > ln(n+1).
24 gru 14:59
zombi: Ew. spisuje się tuta kryterium o zagęszczeniu, tak zwane pakietowanie

Mianowicie jeśli zbieżny jest szereg
∑p
na
pn, gdzie p∊N, to zbieżny jest szereg ∑a
n
Możemy przyjąć sobie, że p = 2, wówczas
| | log2n | |
2na2n = 2n* |
| = 2n−2n*n*log2 < 2n−2nn*log2 = |
| | 22n | |
24 gru 15:18