Objętości brył
Kokosz: Oblicz objętość i naszkicuj bryłę ograniczoną powierzchniami:
z = x
2 + y
2 − 5 i z = 5 −
√x2 + y2
No i wygląda, że to będzie w pierwszym przypadku powierzchnia utworzona z paraboli obróconej
dookoła osi z a drugi przypadek − to stożek powstały z trójkąta obróconego dookoła osi z.
Wychodzi mi, że wierzchołek paraboli wychodzi dla z = −5 a wierzchołek stożka dla z = 5
No ale wychodzą mi jakieś bzdury przy wyznaczaniu granic całkowania
Przyjąłem y = 0 to mam zestaw równań:
z = x
2 − 5 i z = 5 −
√x2
No i wychodzą mi punkty przecięcia trójkąta i paraboli (czyli granice całkowania)
dla x = ± 2,7 lub x = ± 3,7
No i o ile ±2,7 mi pasuje to co mam zrobić z ±3,7
24 gru 02:04
Gray: Przyjmując współrzędne walcowe: x=rcosa, y=rsina, gdzie r>0, a∊[0,2π], z∊R mamy
| | 39 | | √39−2 | |
równanie: r2 − 5 = 5 − r ⇒ 0=r2 +r −10 = (r+0,5)2 − |
| ⇒ r= |
| |
| | 4 | | 4 | |
Szukana objętość to ∫∫
K 5−
√x2+y2 − (x
2+y
2−5)dxdy, gdzie K to koło o środku w punkcie
| | √39−2 | |
(0,0) i promieniu r0= |
| . |
| | 4 | |
Po zastosowaniu współrzędnych walcowych:
∫∫
K 5−
√x2+y2 − (x
2+y
2−5)dxdy = ∫
[0,r0]∫
[0,2π](10−r −r
2)rdadr =
=2π∫
[0,r0]10r−r
2 −r
3dr=...
Dokończ samodzielnie.
24 gru 10:04
Gray: | | 41 | | √41−1 | |
Drobna korekta: r2+r−10 = (r+0,5)2 − |
| ⇒ r0 = |
| . |
| | 4 | | 2 | |
Reszta bez zmian.
24 gru 10:08
Kokosz: Hejka − święta, święta i.......

Dzięki
Gray za wsparcie
| | 1 | | 1 | |
V = 2π 0 ∫ r0 (10r − r2 − r3) dr = (5r2 − |
| r3 − |
| r4) 0|r0 |
| | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
V = (5r02 − |
| r03 − |
| r04) = r02(5 − |
| r0 − |
| r02) |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
| | 42 − 2√41 | | √41−1 | | 42−2√41 | |
V = |
| (5 − |
| − |
| ) |
| | 4 | | 6 | | 16 | |
| | 42 − 2√41 | | 240 − 8√41 + 8 − 126 + 6√41 | |
V = |
| ( |
| ) |
| | 4 | | 48 | |
| | 42 − 2√41 | | 122 − 2√41 | | 5124 +164 − 328√41 | |
V = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 48 | | 192 | |
| | 5288 − 328√41 | | 661 − 41√41 | |
V = |
| = |
| |
| | 192 | | 24 | |
To chyba byłoby tak
6 sty 12:27