Wielomiany, parametr
Łukasz: Wyznacz wartość parametru a, dla której reszta z dzielenia wielomianu:
w(x)= x
3−37ax+x−1/8a
2+3 przez dwumian q(x)= x+2 przyjmuje największą wartosc?
Probowalem podstawiac pod x −2 i nie wychodzilo
Oraz mnozylem (x+2)*(x
2+bx+c) tez nie wychodzilo

Jakies pomysly?
23 gru 21:32
Tadeusz:
zapisz porządnie ten W(x)
23 gru 21:35
Łukasz: w(x)= x3−37ax+x−a2/8+3 o to chodzi?
23 gru 21:45
Gray: Raczej o x2...
23 gru 21:46
23 gru 21:47
Tadeusz:
... no właśnie
Wykonaj dzielenie ... jako resztę dostaniesz r(a) i wyznaczysz max
23 gru 21:49
Łukasz: Czym to podzielic? Schematem cornera?
23 gru 21:54
Tadeusz:
x
2−2x
(x
3−37ax+x−a
2/8+3):(x+2)
−x
3−2x
2
−2x
2−37ax+x−a
2/8+3
2x
2+4x
−37a+5−a
2/8+3
r=−a
2/8−37a+8 (parabolka smutna ... ma max)
Wyznaczenie a
w już dla Ciebie −
23 gru 21:57
Gray: Nie lubię się wtrącać, ale zrobię wyjątek: Twoja reszta to w(−2). Musi wyjść. Bez dzielenia.
23 gru 21:57
Łukasz: Tadeusz:
Próbowałem tak jak mówisz wcześniej i wychodzi delta: 350240, której nie idzie obliczyć
Gray:
Jak podstawię w(−2) to wychodzi dokładnie to samo:
a2−592a+56=0
Czyli to co wyżej, tylko pomnożone razy 8
i z tego delta wynosi również 350240
23 gru 22:10
Łukasz: a nie sory, delta wyjdzie trochę inaczej, ale również jej pierwiastek nie jest całk.
23 gru 22:13
Łukasz: 87360 − taki wyjdzie pierwiastek
23 gru 22:16
Łukasz: pierwiastek wychodzi 8√1365
23 gru 22:19
Gray: Dla W(x)=x
3−37ax+x−1/8a
2+3
mamy:
| | 1 | | 1 | |
W(−2) =−8 +74a − 2 −a2/8 +3 = −a2/8 +74a −7 = − |
| (a2 − 592a +56) = − |
| [ (a−296)2 |
| | 8 | | 8 | |
| | 1 | | 2962 − 56 | | 2962 − 56 | |
−2962 +56] = − |
| (a−296)2 + |
| ≤ |
| ← Twoja maksymalna |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
wartość.
23 gru 22:24
Gray: Zapomniałem o najważniejszym

Odpowiedź: a=296.
23 gru 22:25
Łukasz: Mam nadzieję, to to jest poprawny wynik, dzięki, masakryczne odpowiedzi
23 gru 22:32
Łukasz: jak Ci wyszło, że a=296? I czy tam powinien być znak mniejszy równy, czy, że się równa?
23 gru 23:14
Pszemcio: Mi wyszlo w(−2)=−a28+74a−7
I dalej chce wyliczyc wierzcholek tego rownania − p i q. P=296 a q=10945 i wedlug mnie q
powinno byc odpowiedzia do tego zadania a nie zgadza sie z rozwizaniem autorow.
26 gru 16:46