Całkowanie przez podstawianie
Dawid: Całkowanie przez podstawianie
∫xe√x2+1dx=∫ettdt=? i Co dalej teraz przez części czy jak ?
Podstawienie:
t2=x2+1
2tdt=2xdx
tdt=xdx
t=√x2+1
23 gru 21:11
Gray: Przez części: u'=et, v=t
23 gru 21:19
Dawid: oki dzięki już rozwiązałem
a przy takiej
| | dt | | 1 | |
∫(2+ecos2x)sin2xdx=∫(2+et) |
| =− |
| ∫(2+et)dt i jak teraz ? |
| | −2 | | 2 | |
Moje podstawienia
t=cos2x
dt=−2sin2xdx
23 gru 21:57
Gray: Tę całkę liczysz normalnie: ∫2+etdt = 2t + et +c=...
23 gru 21:58
Dawid: A dzięki a co do tej pierwszej całki za
t mogę podstawić √x2+1 ? Która metoda jest lepsza ta że t2=x2+1 ... czy t= √x2+1 są
jakieś
wskazówki?
23 gru 22:00
Gray: Nie ma reguły. Pierwszy pomysł lepszy.
23 gru 22:02