całka zły wynik
całeczka:
23 gru 19:35
jakubs: (x
2+4x−5)'=4x+4
| | 14*4(x−7) | | 1 | | 4x+4 − 32 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = ... i masz dwie proste |
| | x2+4x−5 | | 4 | | x2+4x−5 | |
całki
23 gru 19:44
całeczka:
| | x−7 | | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| − |
| dx= |
| | x2−4x+5 | | x+5 | | x−1 | |
=2In|x+5|−In|x−1|+C ?
23 gru 19:46
Kacper:
23 gru 19:48
całeczka:
A gdzie jest błąd ?
23 gru 19:50
jakubs: CO ja narobiłem, źle pochodną policzyłem
23 gru 19:50
całeczka:
A po co pochodna skoro to jest rozkład na czynniki ?
23 gru 19:51
Wesoła: A czemu pochodna z x2+4x−5=4x+4?
23 gru 19:54
bezendu:
Pochodna ?
| x−7 | | A | | B | |
| = |
| + |
| / (x+5)(x−1) |
| x2+4x−5 | | x+5 | | x−1 | |
x−7=A(x−1)+B(x+5)
dla x=1
−6=6B ⇔B=−1
dla x=−5
−12=−6A ⇔A=2
| | x−7 | | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| − |
| dx=2In|x+5|−In|x−1|+C |
| | x2+4x−5 | | x+5 | | x−1 | |
23 gru 20:00
bezendu:
(x2+5x−5)'=2x+5
23 gru 20:02
bezendu:
Ale niech ktoś rzuci okiem na moje rozwiązanie
23 gru 20:04
całeczka: ?
23 gru 20:13
jakubs: (x
2+4x−5) =2x+4
| 1 | | 2x+4 | | 1 | |
| ∫ |
| − 9∫ |
| dx = .. |
| 2 | | x2+4x−5 | | x2+4x−5 | |
Pierwsza całka, to logartym, a teraz druga:
| | 1 | | dx | | 1 | | x−1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = |
| ln( |
| ) +C |
| | x2+4x−5 | | (x+2)2−33 | | 6 | | x+5 | |
Nie wiem czy dobrze, ale ja bym tak zrobił.
23 gru 20:17
Mila:
bezendu, dobrze.
23 gru 20:22
Kacper:
Ogólnie dobrze, tylko
całeczka pokręciła przykłady i dlatego mówiłem, że źle
23 gru 20:25
całeczka:
Dziękuję.
23 gru 20:28