Odwracanie funkcji, surjekcja
Rafał: Jak sprawdzić, czy taka funkcja jest odwracalna?
Dziedzina to x∊[0;1)
Sprawdziłem, że jest różnowartościowa.
| | 2−(12)cosy | |
Funkcja odwrotna wychodzi f−1(x)= |
| |
| | 1+(12)cosy | |
Jak sprawdzić, czy jest iniekcją?
23 gru 19:09
Rafał: w ostatniej równości y zamiast x, zbyt szybko pisałem
23 gru 19:20
Rafał: A i może ktoś jeszcze wytłumaczyć, czemu Wolfram pokazuje dziedzinę (−4,3;2,3)?
23 gru 19:21
Rafał: Chcialbym to mieć do godziny zrobione, da ktoś jakąś wskazówkę albo sprawdzi tę surjekcje?

I przepraszam, błąd po raz kolejny. W pierwszym poście pytam się, jak sprawdzić, czy funkcja
jest surjekcją, bo różnowartościowość wyszła łatwo
23 gru 19:38
Kacper:
Wyznacz zbiór wartości funkcji.
23 gru 19:47
Rafał: Której? I w jaki sposób? Bo nie są to standardowe funkcje
23 gru 20:09
Rafał: ?
23 gru 20:41
Gray: Zakładam, że dziedzina to [0,1) (nie liczyłem tego).
| | 2−x | | −(x+1)+3 | | 3 | |
Wówczas |
| = |
| = −1 + |
| |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 2−x | |
To oznacza, że funkcja |
| przekształca przedział [0,1) na przedział (1/2,2]. |
| | x+1 | |
| | 2−x | |
Funkcja log0,5 |
| przekształca więc przedział [0,1) na [−1,1). |
| | x+1 | |
Twoja funkcja przekształca więc przedział [0,1) na przedział (0,π].
Jako funkcja prowadząca z przedziału [−1,2) w przedział (0,π] jest surjekcją. Jest również
injekcją, czyli jest bijekcją.
23 gru 21:18
Rafał: ooo dziękuję bardzo! <3
23 gru 23:52