FWZ
jakubs: Obliczyć pochodne cząstkowe:
u=xy
z3 −ysinz
jak liczę pochodną po x to y i z traktuje jako stałe ?
W necie znalazłem, dla zmiennych x i y, ale dla 3 i więcej zmiennych już nie
23 gru 18:43
Gray: Tak.
23 gru 18:43
jakubs: Dziękuję
23 gru 18:45
jakubs: | dz | | y'*√x−y*(√x)' | | √x | |
| = x'*√y +x*(√y)' + |
| =√y + |
| |
| dx | | x | | x | |
Krysicki twierdzi inaczej, może ktoś zerknąć na moje wypociny ?
23 gru 19:40
Kacper:
Szkoda, że nie można zapytać Pana Krysickiego
23 gru 19:43
Rafał: a ile wynosi pochodna z √x?
23 gru 19:44
jakubs:
| | 1 | |
Rafał, |
| ale to raczej nic nie wnosi do zadania  |
| | 2√x | |
Kacper to dobrze mam, czy źle ?
23 gru 19:46
zombi: Na odpowiedzi w Krysickim patrz z przymrużeniem oka i patrz w wolframie dodatkowo, bo tak
książka ma masę błędów wciąż niepoprawionych
23 gru 19:49
23 gru 19:53
jakubs: Tak liczę pochodną po x, a policzyłem po y...
23 gru 20:00
Rafał: | | y'√x−y√x' | | 0−y√x' | | y | |
x'√y+x√y'+ |
| =√y+0+ |
| =√y+ |
| |
| | x | | x | | 2x√x | |
23 gru 20:03
Mila:
z
x=
√y+y*(x
−12)'
y traktujesz jak stałą⇔
23 gru 20:08
23 gru 20:10
Rafał: smiało, niech ktos jeszcze policzy tę pochodną

zobaczymy, ile osob zapomni o minusie. Jak na
razie 2:1 dla chytrego minusa
23 gru 20:16
jakubs: Dziękuję wam, głupota boli, jak się liczy pochodną po y zamiast po x
23 gru 20:19