nierówność z logarytmami
pomocy: Zapisać zbiór rozwiązań podanej nierówności w postaci przedziału lub uporządkowanej sumy
przedziałów (nie używać różnicy zbiorów).
a)
(log2x−2)·(log3x−3) > 0
23 gru 16:49
:): rozpatrz: oba czynniki sa dodatnie, oba czynniki są ujemne
23 gru 17:02
rey: dziedzina: ....
log
2x−2=0 lub log
3x−3=0
log
2x=log
24 lub log
3x=log
327
x=4 lub x=27
(x−4)(x−27)>0
x∊(−
∞,4)∪(27,+
∞) + oczywiście dziedzina
23 gru 17:17
pigor: ..., a więc np. tak : jeśli tylko (*)
x∊(0;+∞)=R+=Dn, to
dana nierówność jest równoważna kolejno :
(log2x−2) * (log3x−3) >0 ⇔
⇔ (log
2x−2< 0 i log
3x−3< 0) v (log
2x−2 >0 i log
3x−3 >0) ⇔
⇔ (log
2x< 2 i log
3x< 3) v (log
2x >2 i log
3x >3) ⇔
⇔ (x<2
2 i x<3
3) v (x >2
2 v x >3
3) ⇔ (x<4 i x<27) v (x >4 v x >27) ,
stąd i z dziedziny (*) ⇔
0<x<4 v x>27 ⇔
x∊(0;4) U (27;+∞). ...
23 gru 20:20