funkcja kwadrat
Natalia: Jak to rozwiązać

Uzasadnij że funkcja f(x)=2x
2 +
√5x − 1 dla każdego argumentu x∊(1;+∞) przyjmuje wartość
większą od 3.
Prosiłabym o pomoc
19 lis 18:16
BiebrzaFun : 2x2 + √5x − 1 >3 rozw. to i ma wyjść x∊(1;+∞)
Znalazłaś erratę w kiełbasie?
19 lis 18:25
Natalia: Skoro mówicie że coś jest nie tak z tym zadaniem to pewnie tak

Ale nic się nie da z tym
zrobić?
19 lis 18:30
BiebrzaFun : da się,napisałem przecież
2x
2 + √5x − 4 >0
Δ=37
√Δ=
√37
| | −√5−√37 | | −√5+√37 | |
x∊(−∞; |
| )U( |
| ;+∞) |
| | 4 | | 4 | |
| −√5+√37 | |
| <1 więc dla każdego argumentu x∊(1;+∞) przyjmuje wartość większą od 3. |
| 4 | |
Można też "na piechotę" podstawić dwie liczby np. 2 i 3 z tego przedziału,jeżeli nier−ść
będzie prawdziwa i wartość dla 3 większa od wartości dla 2 to zał. będzie prawdziwe.
19 lis 19:42
BiebrzaFun : dla 1 też jest prawdziwa
19 lis 19:43