Wyznacz okres funkcji
Kuba: Dzień dobry.
Mam problem z wyznaczeniem okresu następujących funkcji, bardzo proszę o pomoc.
i) sin(2,3x) + cos (1,5x)
ii) tg((√3\3)x) + 2sin(x − (√3/3))
23 gru 16:49
Gray: sin(2,3(x+T)) = sin(2,3x+T2.3) = sin2,3x ⇔ 2,3x+T2.3 = 2,3x+2kπ lub 2,3x+T2.3 = π− 2,3x+2kπ ⇔ T
| | 2kπ | |
= |
| lub (coś co odpada, bo T zależy od x, a nie może). |
| | 2,3 | |
| | 2π | | 20π | |
Stąd: okres podstawowy tej funkcji to T1 = |
| = |
| . |
| | 2,3 | | 23 | |
| | 2π | | 4π | |
Podobnie, okres podstawowy cos(1,5x) to T2= |
| = |
| . |
| | 1,5 | | 5 | |
Teraz pomyśl Ty: jaki okres będzie miała funkcja będąca sumą funkcji okresowych o okresach T
1
i T
2 jak wyżej.
23 gru 18:21
23 gru 18:22
PanKarp: Bardzo, bardzo dziękuję.
29 gru 00:47