Dzielenie wielomianów
K.: Wyznacz wartości współczynników a i b wielomianu W(x)= x4−2x3+ax2−2x+b tak, aby był on
podzielny przez wielomian P(x)=x2−2x+5.
Wyszło mi, że reszta z dzielenia wynosi x2(a−5)−2x+b..
23 gru 16:34
:): i ta reszta ma być 0
23 gru 16:36
K.: A na pewno ta reszta jest dobrze policzona?
23 gru 16:43
Olgaaa: źle jest policzone... pokaż, jak liczysz
23 gru 16:55
K.:
x2
__________________
(x4−2x3+ax2−2x+b):(x2−2x+5)
−x4+2x3−5x2
__________________
= = ax2−5x2−2x+b
Czy coś źle?
23 gru 18:10
Gray: Dobrze, ale to nie koniec. Dziel dalej, przy założeniu, że a≠5. Dla a=5 wyciągnij wniosek. Tak
na marginesie: liczby zespolone znasz?
23 gru 18:29
K.: Ok, dzięki za sprawdzenie, wyszło teraz

Zespolonych nie mam
23 gru 18:39