Pola trójkątów
asa: W trójkącie prostokątnym ABC, przez wierzchołek C kąta prostego poprowadzono prostą, która
przecięła bok AB w punkcie D. Wiedząc, że |AC|=a, |BC|=b oraz |<ACD|=30 stopni, oblicz:
a) |CD|
b)|AD| : |DB|
Z podpunktem A) sobie bez problemu poradziłem(wyszło 2ab/(a+b
√3)), jednakże nie wiem zbytnio
jak zabrać się za podpunkt b. Kombinowałem coś z tw. cosinusów, ale nie chce wyjść
23 gru 16:00
Piotrek: w jaki sposob zabrales sie za a
23 gru 16:05
:):

oblicz pole abc jako sume pól acd i bcd i oblicz e
z+y=a
√2
23 gru 16:12
asa: @up
Nie prawda. Trójkąt ten nie jest równoramienny.
@Piotrek
Porównałem wzory na pole trójkątów
23 gru 16:15
:): sorki, źle przeczytałam

no to z+y=
√a2+b2
23 gru 16:24
asa: No tak, ale ci to da. Bo przecież masz obliczyć stosunek z/y
23 gru 16:26
:): ile ci wyszło cd, nie chce mi sie liczyć
23 gru 16:35
asa: przecież podałem, w opisie zadania...
23 gru 16:48
:): | | 1 | |
jakims dziwnym cudem wyszło mi |
| ? ale nie wiem czy gdzieś cos nie przekombinowałam |
| | √3 | |
23 gru 16:58
asa: prawidłowa odpowiedź: a : b√3, tak jest w odpowiedziach
23 gru 17:03
:): no to gdzieś straciłam a i b

z porównania pól tych małych Δ wyszło mi
2zsinβ=x
√3
2ysinα=x
| | z+y | | b | |
z tw sinusów |
| = |
| |
| | 1 | | sinα | |
sprzwdx tylko czy nie pomyliłam znowu boków i spróbuj to przeliczyć
23 gru 17:08
asa: Przecież te równania są tożsamościowe
23 gru 17:17
:): jest ok

przeliczyłam
23 gru 17:20
asa: MI nie chce coś wyjść
23 gru 17:21
:): wyprowadx sinβ i sinα z 2 ostatnich i wstaw do 2 pierwwszych
potem wyprowadź z i y i podziel
23 gru 17:22
:):
wstaw to do 2 ostatnich równań, będzie prosciej
23 gru 17:24
:): przeliczyłaś to?
23 gru 18:22
:): no kurcze, tak sie namęczyłam i nie wiem czy jest ok
23 gru 18:43
asa: Wymyśliłem jeszcze prostszy sposób, bez żadnego tw sinusów. Choć i tak bardzo dziękuję za
poświęcony czas, na pewno w dużym stopniu to mnie naprowadziło
23 gru 19:00
:): ciesze się ale ten tez nie jest skomplikowany
23 gru 19:08