Stereometria
Blue: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny, a wysokość ostrosłupa jest równa
przeciwprostokątnej tego trójkąta. Każda ściana boczna tworzy z podstawą kąt α. Wyznacz tgα.
Jakieś podpowiedzi?
23 gru 15:38
:):

e=1/2d?
23 gru 15:41
Utem:
Środek okręgu wpisanego w podstawę jest spodkiem wysokości ostrosłupa.
23 gru 15:48
:):
23 gru 15:53
Blue: czyli spodek wysokości jest na przeciwprostokątnej
23 gru 15:59
Blue: a sorry wpisanego, a nie opisanego...
23 gru 16:03
Utem:
Mowa o okręgu wpisanym w podstawę.
23 gru 16:04
Blue: Czyli policzę r ze wzoru P=rp
23 gru 16:26
Blue: coś się nie zgadza, bo wyszło mi 2+√2
23 gru 16:32
Utem:
A ile ma wyjść, policzę.
23 gru 16:33
Blue: 2(√2+1)
23 gru 16:35
Blue: | | a | |
Bo ja nie wiem, czy ten tangens będzie wyglądał tak: |
|  , gdzie a to h, bo wtedy by się |
| | r | |
zgadzało.
| | a | | a | |
Ja myślałam, że tg= |
| , gdzie x= |
| −r |
| | x | | 2 | |
23 gru 16:39
Utem:
H=a
√2
tgα=
√2*(2+
√2)
tgα=2
√2+2
tgα=2*(
√2+1)
23 gru 16:41
Blue: dobra, nie było sprawy, źle myślałam, już się zgadza
23 gru 16:41
Blue: Nie wiem czemu ciągle myślałam o tym okręgu opisanym haha
23 gru 16:42
Blue: Dzięki Utem
23 gru 16:42
Kacper:
23 gru 19:37