pochodne
Loka: Z którego wzoru skorzystać?
f(x)=e
x2
f'(x)=e
x2lne
23 gru 14:03
jakubs: (ecoś)' = ex * (coś)'
23 gru 14:04
jakubs: źle ... = ecoś * (coś)'
23 gru 14:05
kyrtap: te coś

mnie rozwala
23 gru 14:06
J:
to zwykła funkcja wykładnicza : y = ax ...
23 gru 14:07
Loka: ex2 * (x2)' = ex2*2x
23 gru 14:08
J:
.. no i złozona ...

f'(x) = 2x*e
x2
23 gru 14:08
J:
23 gru 14:08
kyrtap:
23 gru 14:08
Janek191:
f(x) = ex2
f '(x) = ex2*( x2) ' = 2x ex2
23 gru 14:10
J:
Loka pierwsza obliczyła...
23 gru 14:10
Loka: ok, dziękuję

A kiedy się stosuje ten wzór a
b=e
blna
tym "a" i "b" może być funkcja jakakolwiek?
23 gru 14:11
J:
jeśli masz funkcję postaci: f(x) =[h(x)]g(x) .. .( funkcja do funkcji )
23 gru 14:13
J:
policz dla wprawki pochodną z funkcj: i f(x) = xx ...
23 gru 14:15
Loka: f(x)=xx
f'(x)=exlnx=exlnx*(xlnx)'=exlnx*(lnx+1)
23 gru 14:20
Loka: to "razy" nie ma być u góry
23 gru 14:21
J:
dobra ... można to jeszcze zapisać: = xx(lnx+1) ...
23 gru 14:21
J:
zawsze pochodna będzie postaci: f(x)*[g(x)*ln(h(x))]'
23 gru 14:24
Loka: ok, dziękuję
23 gru 14:28