oblicz pilne
andzela: √3−2√2
23 gru 13:28
23 gru 13:43
Metis: Akurat twój przykład rozwiązany
23 gru 13:43
Tadeusz:
... napisz podanie .... rozpatrzę ...
23 gru 13:44
andzela: Dzieki wielkie a pomozesz w wartosc bezwzglegna z x2 − 8 koniec wartoci = −2x
23 gru 13:45
Metis: Jeżeli masz na myśli |x
2−8| =−2x
To musisz rozpatrzyć przypadki
23 gru 13:47
andzela: Gdy to co jest w wartosci jest rowne − 2x lub 2x czy moze moge przeniesc −2x na lewa strone
23 gru 13:49
J:
.. i x ≤ 0...
23 gru 13:50
andzela: A nie moge przeniesc −2x na lewa str ?
23 gru 13:54
Metis:
23 gru 13:56
J:
⇔ x2 − 8 = −2x lub x2 − 8 = 2x ... i teraz możesz przenosić ...
23 gru 13:57
andzela: Oblicz granice przy x dazacym do 2 x2−3x+2/ 3x2−6x
23 gru 14:02
andzela: Dzieki z gory za pomoc
23 gru 14:03
Metis: Zapisze Wam ładnie bo ja nie wiem o co chodzi
23 gru 14:05
J:
rozłóż licznik i mianownik na czynniki...
23 gru 14:05
andzela: W liczniku ( x−1)(x−2) a w mianowniku 3(x−0)(x−2)
23 gru 14:10
J:
..czyli: 3x(x−2)..
23 gru 14:11
andzela: Wynik to 1/6 ?
23 gru 14:11
J:
..tak..
23 gru 14:14
andzela: Logarytm o podstawie 16 z 2p {2} od tego odjac 3 do potegi 2/ log i podstawie 5 z 3
23 gru 14:17
andzela: O podstawie 16 z 2√2
23 gru 14:19
J:
..chyba o czymś zapomniałaś/eś ....
23 gru 14:20
andzela: Dzieki wielkie za pomoc serio na was zawsze mozna liczyć sciskam
23 gru 14:24
J:
| | 1 | | 3 | |
log162√2 = log2423/2 = |
| * |
| log22 = ... dokończ.. |
| | 4 | | 2 | |
23 gru 14:27
andzela: 3/8
23 gru 14:36
J:
tak..
23 gru 14:37
andzela: Ale nie rozumiem rozpisu log o o podst. z 16 z 2√2
23 gru 14:37
andzela: 16x = 2√2
23 gru 14:38
J:
| | n | |
zapamiętaj przydatny wzór: logamnn = |
| logab .. tutaj z niego korzystałem.. |
| | m | |
23 gru 14:39
J:
..miało być: logambn .. oczywiście..
23 gru 14:40
J:
czego nie rozumiesz..? 16 = 24 oraz 2√2 = 21*21/2 = 23/2 ..
23 gru 14:42
andzela: Dziekuje za pomoc
23 gru 14:45