pochodne
Loka: Kolejne zadanie, proszę o sprawdzenie
| | 1 | | 1'2arcsinx−1(2arcsinx)' | | −1√1−x2 | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| |
| | 2arcsinx | | (2arcsinx)2 | | (2arcsinx)2 | |
23 gru 12:53
23 gru 12:54
J:
23 gru 12:55
J:
wróć .. w liczniku − 2 , zamiast −1 ...
23 gru 12:56
J:
.. i możesz krócić 2 z 4 z mianownika...
23 gru 12:58
J:
| | 1 | |
... = − |
| |
| | 2arc2sinx*√1−x2 | |
23 gru 12:59
Loka: dlaczego 2 w liczniku?
23 gru 13:04
J:
| | 1 | |
(2arcsinx)' = 2* |
| .. bo: [a*f(x)]' = a*f'(x) |
| | √1−x2 | |
23 gru 13:06
Loka: ok, dzięki już rozumiem
23 gru 13:09