Granica funkcji
Dawid: Witam jak rozbroić taką granicę ?
n dąży do
∞
Dziękuje za pomoc
23 gru 11:12
Hajtowy: Liczba "E" wzór
23 gru 11:13
Dawid: W moim przypadku co jest a a co ▭?
23 gru 11:32
Gray: W tym co znasz, to jednak granicy brakuje... I nie wszystko wprost wynika z tego wzoru: czasami
trzeba sobie przygotować grunt (zasiać), aby potem zbierać plony
| | 1 | | 1 | |
(1+tg2 |
| )3n=[(1+tg2 |
| )ctg21/√n]3ntg21/√n = ... |
| | √n | | √n | |
| | tg2(1/√n) | | tg(1/√n) | |
3ntg2(1/√n) = 3 |
| = 3[ |
| ]2 → 3 |
| | 1/n | | 1/√n | |
| | 1 | |
... = [(1+tg2( |
| ))ctg21/√n]3ntg2(1/√n) → e3 |
| | √n | |
23 gru 15:28
J:
Witaj
Gray..

a może ze wzoru: lim (1 + b
n)
cn = e
g
..gdzie g = lim(b
n*c
n) , gdy limb
n → 0 i limc
c → ∞ i pokazać,że g = 3 ...?
23 gru 15:35
Gray: Cześć
J
23 gru 15:38
Dawid: Oki dziękuje a taka granica też z tego wzorku ?
(n+1+ncosn)1/(2n+nsinn)
bez hospitala
23 gru 15:43
J:
| | tg2(1/√n) | |
g = limtg2(1/√n)*3n = 3*lim |
| = 3 .. co zresztą pokazałeś... |
| | 1/n | |
23 gru 15:51
Gray: Nie, ta granica nie będzie z tego wzoru. A przynajmniej nie natychmiast. Na początek masz
problem w podstawie potęgi: ciąg n+1+ncosn nie ma granicy...
23 gru 18:36