trudne
mateusz: witam trudne zadanie
Rodzina Leśniewskich składa się z czterech osób. Kasia ma 5 lat, a jej starsza siostra Dominika
jest trzy razy starsza. Kiedy urodziła się Dominika, mama miała 24 lata. Tato jest o 3 lata
starszy od mamy. Ile lat mają razem wszyscy Leśniewscy?
i nie wiem jak zrobic to bo mi wyhodzi ze 58 lat ale kolega ma inaczej a nie hce powiedziec ile
ma on
23 gru 11:08
J:
5 + 15 +39 + 42 = 101 lat..
23 gru 11:11
Hajtowy:
5 − tyle lat ma Kasia
3*5= 15 − tyle lat ma Dominika
24 + 15 = 39 − tyle lat ma mama
39 + 3 = 42− tyle lat ma tata
5 + 15 + 39 + 42 = 101
Wszyscy Leśniewscy mają razem 101 lat.
23 gru 11:11
mateusz: a dlaczego mama ma 39 lata a nie 24 lata
23 gru 16:11
Hajtowy: Kiedy urodziła się Dominika, mama miała 24 lata
23 gru 16:11
Olgaaa: zastanawiam się, w której jesteś klasie
23 gru 16:41