| f(x+h)−f(x) | cos(2x+h)−cos2x | |||
lim h−>0 | =lim h−>0 | =lim h−>0 | ||
| h | h |
| (−sin(4x+h)/2)*sin(h/2) | ||
=−sin2x.. gdzie podziała mi się 2? Przecież 2 przeniosłam z | ||
| h/2 |
| cos(2x+h)−cos(2x) |
| |||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||
| h | h |
| ||||||||||||||||
→ −sin2x | ||||||||||||||||
|
| f(x+h)−f(x) | ||
f'(x)=limh→0 | = | |
| h |
| cos[2*(x+h)]−cos(2x) | ||
=limh→0 | = | |
| h |
| cos(2x+2h)−cos(2x) | ||
=limh→0 | = | |
| h |
| |||||||||||
=limh→0 | = | ||||||||||
| h |
| sin(h) | ||
=limh→0 [−2*sin(2x+h)]* | =−2*sin(2x)*1=−2sin(2x) | |
| h |