rozwiazac rownanie
mateusz: z +i − z + i = 0 rozwiazac rownanie w zbiorze liczb zespolonych
22 gru 20:15
:): a czy z=a+bi?
22 gru 20:17
mateusz: tak
22 gru 20:19
mateusz: gdzie w Twoim przypadku a to czesc rzecz a bi to urojona
22 gru 20:19
mateusz: a to poprzednie co dodalem z ta nierownoscia co napisales ze gdyby bylo " = " to wiesz co w
przypadku tym co podalem
22 gru 20:20
:): no to to jest obszar poza okregiem
22 gru 20:22
:): masz rozwiązanie do tego równania?
22 gru 20:26
mateusz: no to bedzie cos x − iy − i −z + i =0
x − iy −x − iy = 0
−2iy=0
y= 0
22 gru 20:28
mateusz: wg mnie ale srednio to widze
22 gru 20:29
:): mnie wyszło z=i
22 gru 20:32
mateusz: a pokazesz jak?
22 gru 20:37
:): _____ _______
a+bi+i = a+(b+1)i = a−(b+1)i
czyli równanie ma postać
a−(b+1)i−(a+bi)+i=0
teraz odejmij i dodaj
22 gru 20:42
:): sprzężenie mi sie przesunęło
22 gru 20:42
mateusz: no to wychodzi ze −2bi = 0
czyli b=0
22 gru 20:46
:):
czyli rozwiązaniem sa wszystkie liczby rzeczywiste
22 gru 20:54
mateusz: oks koks
22 gru 20:59
Gray: A dokładniej: wszystkie liczby zespolone o zerowej części urojonej.
22 gru 22:46
:): uffff, czekałam na potwierdzenie, bo sie już gryzłam, że zaszkodziłam

dzięki
22 gru 22:56