Papaj: za 5 zeszaytów i 2 ołówki zapłacono przed podwyżka 13zł. a po podwyżce 14,5zł. Oblicz
cene zesytu i ołówka przed podwyżka jeźeli cene zeszytu zwiększono o 10% a cene ołówka o
20%.
19 paź 18:07
Papaj: ratunkuu
19 paź 18:38
Papaj: ratunkuu
19 paź 18:38
Papaj: ratunkuu
19 paź 18:39
Marcin: x- cena zesz
y-cena ołów
5x+2y=13
5*1,1x+2*1,2y=14,5
stąd x=2,2 y=1
19 paź 18:43
Papaj: a na wzór funkcji liniowej?
19 paź 18:53
HNO3: Przekształć sobie 5x + 2y = 13 do postaci y = ax +b
z 5*1,1x+2*1,2y=14,5 zrób to samo. Punkt, w którym się przetną, to wynik.
19 paź 18:59
HNO3: Tzn tak zrób jeśli chcesz uzyskać wynik droga graficzną.
19 paź 18:59
Papaj: ale ja to musze wg układu równań liniowych
19 paź 19:05
HNO3: No to przecież masz układ:
Uff...
5x + 2y=13
5,5x + 2,4y = 14,5
No i masz układ, o co chodzi ?
19 paź 19:06
gr: ≈≈≈≈≈≈
19 paź 19:13
Papaj: ale co dalej?
19 paź 19:21
kwiatek: tej ale ja tez nie kapuje tego
19 paź 20:24